Iványi Gáborék hazai és külföldi támogatókat várnak, akik egy időre örökbe fogadnák egy-egy intézményüket

NVZS 2023. szeptember 20. 18:20 2023. szept. 20. 18:20

A magyar és nemzetközi nyilvánossághoz fordult Iványi Gábor, amikor bejelentette, hogy olyan hazai és külföldi cégek, vállalkozások, magánemberek jelentkezését várják, akik akár csak egy hónapra „örökbe fogadnának” egy-egy, a MET vagy az Oltalom által kezelt szociális intézményt, magyarán: átvállalnák az adott időszak bér és egyéb költségeit egy-egy iskolában, szociális otthonban, hajléktalanszálláson. Budapesti nemzetközi sajtótájékoztatóján azt is elmondta, listát készítettek arról, hogy ez intézményenként és havonta mekkora hozzájárulást jelentene. A tájékoztatón beszámolt a Magyar Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület által fenntartott intézményekben kialakult helyzetről, s köszönetet mondott a támogatóknak, köztük Szegednek és Budaörsnek, valamint a magánszemélyeknek.

Nyolc nevelési-oktatási intézmény, 11 szociális intézmény és a lelkészképző főiskola várja az ideiglenes „örökbefogadóit” – derül ki az Iványi Gábor által alapított és vezetett MET honlapján közzétett listából. A lelkész budapesti sajtótájékoztatóján csak össz-számokról tett említést, a táblázatokból azonban tételesen is kiderülnek a számok. A többi között az, hogy 950 munkatársuk dolgozik jelenleg az ország számos pontján működő intézményeikben (550-en a közoktatásban, 300- an a szociális ellátórendszerükben és százan a felsőoktatásban). Az ő bérüket nem tudják immár harmadik hónapja fizetni, miután az állam – Iványiék becslése szerint – 14 milliárd forinttal tartozik a MET-nek, miközben ez utóbbinak a tizedére rúgó tartozása fejében az elmúlt hónapokban – az államtól átvállalt szolgáltatásaik fejében járó – több mint hatszázmillió forintot visszatartottak tőlük. A felsorolt „örökbe fogadandó” intézményeknél dolgozók havi bérköltsége mintegy 230 millió forint, az egyéb működési kiadásuk pedig csaknem százmillióra rúg. Számítások szerint mintegy húszezer rászoruló ellátása került veszélybe – ezért is indította el az örökbefogadási kampányát a MET.

Bár szinte folyamatosan érkeznek adományok mind a MET-hez, mind pedig az Oltalomhoz, az csak a kiadások töredékére elég, illetve nem kis része (az szja egy százalékokból összejött összeg) majd csak jövő év elején landol a számlájukon. Pedig ez sem kevés, sőt! (Ezzel ebben a cikkünkben részletesen is foglalkoztunk.) Ezen túlmenően – tudhattuk meg a tájékoztatón – az egy héttel ezelőtt megjelentett kiáltványuk óta eltelt időben majdnem 45 millió forintot adományoztak az emberek a krízisalapba, amiből mintegy 550 munkatársuknak tudtak 50-100 ezer forintokat előtörleszteni. Iványi nem csak ezt köszönte meg, köszönetet mondott Budaörsnek és Szegednek a rendkívüli, 10-10 milliós támogatásért, amit a szegedi Wesley óvodának és iskolának, illetve a budaörsi idősotthonnak juttattak. Kérdésre válaszolva arról is beszámolt, hogy más önkormányzatok is tettek hasonló felajánlást.

Ugyanakkor egy másik kérdésre reagálva azt tudhattuk meg, hogy az egy MAZSIHISZ-t leszámítva, egyetlen egyház vagy vallási közösség sem sietett a segítségükre – pontosan két kis közösség indított a gyűjtést a számukra. Ahogy fogalmazott: „nincsenek heves tülekedések, hogy mellénk álljanak”.

A sajtó munkatársai előtt Iványi Gábor „helyretette” a kormány, illetve a NAV több közlését. Megcáfolta a miniszterelnökséget vezető miniszternek a múlt heti kormányinfón elhangzott állítását, miszerint az állam már nem tartozik a MET-nek. Merthogy – magyarázta a lelkész – az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete alapján az állam csak 2016-ig (illetve az szja egy százaléka jogcímén 2015-ig) térítette meg az egyházi státusz jogtalan elvonása által a MET-nek okozott kárt. A kártérítés az állam által elismert jogcímek (szja egy százalék, szociális és köznevelési egyházi normatíva, hittan tanításra járó támogatás) alapján megillető elmaradt bevétel megtérítésére terjedt ki. Ugyanakkor az egyházi státusz rendezése a 2016 utáni időkre nem történt meg, s így a 2017 óta felmerült károk megtérítésével még adós az állam. Az egyházi státuszuk elvonása miatt évente nagyságrendben 2 milliárd forint támogatástól esnek el – mondta Iványi, azaz a magyar állam tartozásának becsült összege 14 milliárd forint. 

De az sem állja meg a helyét, hogy 2023-ban a szociális terület normatívájaként már 963 millió forintot átutaltak a szervezetnek. Az összegből ugyanis – hangzott el – csak 304 milliót kaptak ők meg, a többit a NAV inkasszálta. Miután azonban a Magyar Államkincstár a normatívát nem a MET-nek, illetve az Oltalomnak, hanem a NAV-nak küldte a tartozása fejében, ezért Gulyás félrevezetően állíthatja, hogy ők kiutalták a pénzt. Ahhoz, hogy ne a NAV-nál landoljon a normatíva, az kellene, hogy a belügyminiszter és/vagy az illetékes két államtitkár adjon felmentést a levonási kötelezettség alól. Ez eddig nem történt meg.

„Mi csak a munkánkat akarjuk folytatni a legszegényebbekért, legkiszolgáltatottabbakért” – hangoztatta Iványi Gábor, aki arra figyelmeztetett, hogy ha a kormány nem hagy fel a módszeres kivéreztetésükkel, akkor többszáz hajléktalan ellátatlan maradhat, utcára kerülhet, hunyhat el; családok százai veszítik el egyetlen élelemforrásukat; többezer gyereket fosztanak meg az oktatástól, mentális betegek, egyedülálló anyák kerülnek végveszélybe.

Szintén kérdésre válaszolva megtudhattuk, hogy korábban és most is kaptak furcsa „ajánlatokat” arra, hogy átvennék tőlük az intézményeiket. „De ez nem csak a mi ügyünk, már a rendszerváltás előtt, a szegényeket Támogató Alapnál (SZETA) is úgy gondoltuk, hogy ez nem csak a mi ügyünk, s az ember nem azért él, hogy békén hagyják, hanem azért, hogy elvégezze a feladatát.”