Karácsony Gergely: az '56-osok pontosan tudták, hogy csak egy bátor nemzet lehet szabad

HírKlikk 2024. október 23. 12:15 2024. okt. 23. 12:15

Az '56-osok pontosan tudták, hogy csak egy bátor nemzet lehet szabad, és azt is tudták, hogy csak az együvé tartozás ad egy nemzetnek bátorságot – mondta a főpolgármester szerdán az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából közzétett videóüzenetében.

Karácsony Gergely a YouTube-csatornáján közzétett videójában megemlítette, hogy a nemzeti ünnep egy részét Strasbourgban tölti az európai főpolgármesterek csúcstalálkozóján, de kötelességének érzi szólni az egyik legfontosabb nemzeti ünnepen, különösen az idei október 23-án.

Hangsúlyozta, neki és még nagyon sokaknak 1956 olyan, ahogyan Faludy György írt róla: nem emlék, nem múlt, nem történelem, de „húsom, vérem, lényem egy darabja, szívem, gerincem".

Úgy fogalmazott, „Ne hagyjuk, hogy ezt a szívet, a mi szívünket kitépjék, hogy ezt a gerincet, a mi gerincünket megroppantsák. A hatalom, amely mindig csak önmagára gondol, amelynek mindig előrébb való az érdek, mint az érték, amely összekeveri az agresszort az áldozattal, olyannyira beleszédült a pávatáncba, hogy 1956 történelmi tapasztalatából is képes volt azt vetíteni a mára, hogy az agresszor előtt meghunyászkodni kellene a magyarnak, fenyegetésre feladni mindent, a szabadságot, a függetlenséget, a hazát."

Karácsony Gergely arra szólított fel, hogy ne hagyjuk meghazudtolni azt, ami a legigazibb, megszentségteleníteni azt, ami a legmagasztosabb, és meggyalázni azokat, akik példát mutattak halált megvető emberségből.

Hozzátette, ami igazán megbocsáthatatlan, az a minden értéket zárójelbe tevő, mindent a maga pőre hatalmi érdeke felől néző nihilista politika, amit „kikotyogtak".

„Én sokakkal együtt hiszem, hogy ez az ország, benne ez a város nem ilyen, ez az ország, benne Budapest nem meghátrál, nem meghunyászkodik, nem behódol, mert 1956-ban önmaga fölé nőtt a szabadságért vívott harcban" – mondta a főpolgármester.

Úgy folytatta, hogy október 23-án már kétszer megmutatkozott a jobbik énünk, a legszebbik képességünk: 1956-ban és 1989-ben is. „Az, hogy ezer és egy különbözőségünk, a származásunk, a neveltetésünk, a hitünk, a világnézetünk ellenére összeköt bennünket, valami sokkal erősebb. A haza és a szabadság szeretete. És a szabadságot és a hazát nem lehet egymás ellenében szeretni, mert azzal felszámolnánk mindkettőt" – mondta.

Karácsony Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy '56-ban a bátorságnak és az ellenállásnak is ezer arca volt: a fegyvert ragadó forradalmárok, a sztrájkoló bányászok, a szívük fölé Kossuth-címert tetováló pesti srácok, a némán vonuló pesti lányok, a csenddel demonstráló gimnazisták, az önszerveződő munkástanácsok vagy a falusiak, akik élelmet hoztak a harcoló budapestieknek. Baloldaliak és jobboldaliak, munkások és értelmiségiek, fiatalok és idősebbek, budapestiek és vidéken élők együtt küzdöttek a szabad Magyarországért.

Jó lenne, ha beteljesülne végre Göncz Árpád volt köztársasági elnök vágya, hogy a magyar társadalom a nemzeti függetlenség és a polgári szabadság '56-os lobogója alatt megbékél önmagával – jelentette ki, hozzátéve, ahhoz, hogy így legyen, bátran kell élnünk jogos örökségünkkel, '56 szellemével, mert ez az örökség arra tanít bennünket, hogy ha egy nép talpra áll, ha közösnek érzi a haza ügyét, akkor képes felülemelkedni a kicsinyes érdekeken és képes nemzetté nemesedni.

„Éljen a köztársaság, éljen a szabadság, éljen a haza" – zárta videóját a főpolgármester.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom