Kilép a Jobbikból és visszavonul a politikától Gyöngyösi Márton

HírKlikk 2024. október 15. 13:30 2024. okt. 15. 13:30

A Jobbik volt elnöke nemcsak a pártjából távozik, hanem a politizálással is felhagy.

„Amikor a Jobbik június 29-én tartott tisztújító kongresszusán elmondtam elnöki értékelőmet és leköszönő beszédemet, arra figyelmeztettem, hogy a kudarcos választásokat követően a legnagyobb veszély, ami közösségünkre leselkedhet, az, ha a párt környékén jól láthatóan felszaporodott ügyeskedők közreműködésével beindul a párt még mindig jelentős erőforrásainak felélése és elherdálása vagy beapportálása egy újabb elvtelen pártközi megállapodásba, politikai túlélésért – értsd a megélhetési politikusaink pozíciójának biztosításáért – cserébe. Nos, tévedtem" – így kezdi keddi Facebook-posztját Gyöngyösi Márton.

A júniusi kettős választás után a Jobbik elnöki pozíciójából távozott politikus szerint valójában a pártra nézve a legnagyobb veszély az, ha az új elnökség a közel egy évtizede képviselt néppárti, konzervatív politika útjáról letérve, visszatér megjelenésében, hangszínében, üzeneteiben a „régi” Jobbik útjára, „és felkínálkozik az immár szélsőjobbra kitolódott rezsim szatellitjének szerepkörére, ahol már már most is komoly túlkínálat van”.

Gyöngyösi a posztjában példákat sorol, amelyek szerinte igazolják a Jobbik irányváltását. Mindezekből azt a következtetést vonja le, hogy nem meglepő, sőt logikus, hogy a párt elnöksége úgy döntött: a Jobbik-Konzervatívok nevet visszaváltoztatja az eredeti nevére, azaz Jobbik Magyarországért Mozgalomra.

„Ezzel a Jobbik vezetői a néppártosodást szúrták szíven, és ezzel láthatóan semmit nem értettek meg abból a folyamatból, amiért oly sokan küzdöttek a pártban, közel egy évtizeden át" – állítja Gyöngyösi.

A korábbi pártelnök elismeri, hogy irányítása alatt a Jobbik a júniusi európai parlamenti és önkormányzati választásokat „minden várakozást alulmúló, rossz eredménnyel” zárta. Szerinte az eltelt hónapok alatt kiderült, hogy innen a párt számára a „Jobbik gyökereihez” nincs visszaút.

„Számomra legalábbis biztos nem. Búcsúzom. A párttól és belátható időre a magyar belpolitikától és közélettől egyaránt. Sebeket nem adok, vissza nem lövök, a jövőbeni egzisztenciámat – elődeimtől eltérően – nem a volt közösségem bírálására vagy megszakértésére fogom alapozni. Az emlékeket megőrzöm, a küldetésünkhöz hű bajtársakkal meg majd úgyis találkozunk még, hiszen munka és feladat lesz bőven egy szebb, európai, keresztény, polgári Magyarország felépítésében" – zárja a posztját Gyöngyösi Márton.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom