Chicken game: Orbán, vagy az EU rántja el előbb a kormányt?

HírKlikk 2024. október 15. 15:00 2024. okt. 15. 15:00

Nem pénzről, hanem Donald Trump barátságának kereséséről szól Orbán Viktor fenyegetőzése, hogy megakadályozza az Ukrajnának szánt segélyt: Orbán ezzel politikai ajándékot készítene Trumpnak – írta a Politico európai kiadásában.

A magyar kormányfő kifundálta, hogyan bújhat ki a Fehér Ház Trump győzelme esetén az Ukrajnának szánt 50 milliárd dolláros kölcsön Washingtonra eső részének kifizetése alól, és ez lehetővé tenné, hogy Trump azt mondja a választóinak: egyetlen fillért sem ad Ukrajnának túlélési harcához. 

Magyarország az amerikai elnökválasztásig meg akarja akadályozni a szabályok változtatását, amelyre azért lenne szükség, hogy Washington szerepet vállaljon a kölcsönben.  A kölcsönt a nyugati államokban az Ukrajna elleni támadás nyomán befagyasztott, mintegy 250 milliárd dollárnyi orosz vagyon kamataiból fizetnék vissza.

Az amerikai portál szerint a játék időre megy: Washington ragaszkodik ahhoz, hogy a kölcsön megújításának időtartamát terjesszék ki legalább 36 hónapra. Az érvényes szabályozás szerint a szankciókat hat hónaponként kell megújítani, ez pedig azzal a veszéllyel jár, hogy egyetlen ország hatására felszabadítják a befagyasztott javakat, ez esetben pedig a tagállamoknak az adófizetők pénzéhez kellene nyúlni.

Az összes többi vezető egyetért a 36 hónapra való meghosszabbításban, Orbán az egyetlen kivétel, márpedig a szankciókra vonatkozó szabályokat csak konszenzussal lehet megváltoztatni. 

Ukrajnának sürgősen szüksége van friss pénzre a nyugati szövetségeseitől az állam működtetéséhez és a brutálisnak ígérkező télre való felkészüléshez, miközben Oroszország Ukrajna energia-infrastruktúráját támadja.

Orbánnak köszönhetően, azonban most valószínűtlen, hogy az Egyesült Államok jelentős részt vállal ebben. Európa azonban ennek ellenére meg akarja csinálni, amit eltervezett.

Egy neve mellőzését kérő diplomata elmondta: „többe fog kerülni a dolog az EU-nak, és ezen belül Magyarországnak, ha nem sikerül elérnünk az időtartam meghosszabbítását, és Amerika nem vesz részt a kölcsönben”. Orbán számára azonban ez csekély ár, mert neki az a fontos, hogy megszerezze amerikai republikánus barátjának jóindulatát. „Magyarországot nem érdekli, hogy Európának többet kell fizetnie: a dolog Trumpnak nyújtott segítségről szól” – mondta egy másik diplomata.

Ha ugyanis Brüsszel és Washington közösen írja alá a kölcsönt, az évekre megköti Trump kezét az esetleges győzelme után. Ha azonban az Egyesült Államok nélkül hagyják jóvá a kölcsönt, nem hárul Trumpra ilyen kötelezettség.

Az, hogy Orbán blokkolja a kölcsönt, csak a legutóbbi példa a Trump és közte fennálló kötődésre, és úgy tűnik Ukrajna ügyében már teljesen együtt menetelnek. Amerika számára kritikus ügy az, ami technikai csűrés-csavarásnak tűnik, és elég lehet ahhoz, hogy Ukrajna kérdésében megtörje a transzatlanti együttműködést, legalábbis a pénzügyek terén.

Közben Washington ugyan jelezte, hogy arra az esetre is fontolgatja a kölcsönben való részvételt – bár az eredetileg elgondoltnál jóval csekélyebb mértékben –, ha az EU nem tudja meghosszabbítani az újbóli jóváhagyáshoz szükséges időt – mondta el a portálnak egy további diplomata.

Az egyik felmerült opció az, hogy Washington ötmilliárd dollárral járul hozzá, ami Európára hagyná a kölcsön oroszlánrészét. Az illető diplomata úgy véli, Washington nem akar üres kézzel érkezni a G7 pénzügyminiszteri értekezletére, amelyet október végén tartanak majd Washingtonban, és ahol a tervek szerint kidolgozzák a kölcsön apró betűs részeit. Egyelőre azonban minden szem az e héten esedékes brüsszeli EU-csúcsra szegeződik.

Amennyiben Magyarország megköti magát, az EU várhatóan a saját feltételei szerint finanszírozza a kölcsönt, mert a költségvetési szabályok megkönnyítik, hogy az év vége előtti kifizetést jóváhagyják a tagállamok. Ugyanakkor az EU „fukarabb” kormányai vonakodnak emelni a saját hozzájárulásukat, hogy ezzel fedezzék az Egyesült Államok részének kiesését.

„Nyomást gyakorolunk, de Orbán egyelőre nem enged. Olyan ez, mint az úgynevezett chicken game, amikor két autó száguld egymás felé, és az egyiknek el kell rántania a „kormányt” – mondta az egyik idézett diplomata.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom