Még mindig fej-fej mellett a két amerikai elnökjelölt

Nagy Mariann 2024. október 18. 14:55 2024. okt. 18. 14:55

A több mint két hét múlva esedékes amerikai elnökválasztáson eldől, visszatérhet-e a Fehér Házba Donald Trump. A republikánus jelölt 2016 és 2020 közötti elnöksége idején és azóta is ismételten bizonyította, hogy mind a magán-, mind a közéletben erkölcstelen (közvádas bűncselekményekért már elítélték, több másik per is folyik ellene), a posztra intellektuálisan felkészületlen, gátlástalan politikus, aki súlyos károkat okozott az amerikai demokráciának és önkényes, kiszámíthatatlan külpolitikájával válságokba viheti a világot. Demokratapárti ellenfele, Kamala Harris, az ország alelnöke nem tűnik kiemelkedő politikusnak, de a művelt, kormányzati tapasztalatokat szerzett gyakorlott jogász megbízható személyiség, aki sikeresen helytállhat.

Ne törődjünk a közvélemény-kutatásokkal

Ezt a – megbízhatónak tűnő – tanácsot adta a felméréseket végző intézményeknek, de különösen a választóknak, a közvélemény-kutatások egyik ismert szakembere. Emlékeztetett arra, hogy a közelmúlt elnökválasztásain az előzetes felmérések – kivétel nélkül – 2-4 százalékos eltérést mutattak az eredménytől. Trump és Harris rendkívül szoros versenyében nemhogy néhány százalékos különbség döntheti el a választást, hanem – adott esetben – akár csak néhány tízezer szavazat. Az óriási ország államainak többségében hagyományosan az egyik, vagy a másik nagy párt szerez többséget az országos választásokon. Az idén (akárcsak korábban) abban a hét, úgynevezett „billegő” államban dől el az országos voksolás, ahol csak minimális a különbség a két jelöltre leadott szavazatok között. Így az előrejelzések ugyan befolyásolhatják a választókat, de megbízhatónak nem tekinthetők.

Trump már előre fenyegetőzik és vádaskodik

Donald Trump (nyilván tekintettel a lényegében kiegyenlített erőviszonyokra) minden korábbinál szélsőségesebb fellépéssel próbálja biztosítani választási sikerét. A minap például több közösségi médiában fenyegette meg mindazokat, akik majd részt vesznek a novemberi szavazások lebonyolításában. „A választásokat a legszigorúbban ellenőrizni fogjuk, és ha győzök, mindazok ellen, akik csaltak, a törvény minden erejével lépünk majd fel, hosszú börtönbüntetésre számíthatnak” – hirdette. Trump ismeretesen a 2020-as választási veresége után azzal indokolta, hogy nem ismeri el a választási eredményt, mert szerinte sok helyütt csaltak a választási bizottságok, a szavazatszámlálók. A vesztes nem egy köztisztviselőt név szerint is megpróbált pellengérre állítani. Trump vádaskodásai oda vezettek, hogy sok államnak a választásokért felelős vezetőit fenyegetések érték, köztük olyanok is, hogy csalásaik miatt elteszik őket láb alól. Az illetékes hatóságok annak idején semmi nyomát nem találták bármilyen választási csalásnak, Joe Biden győzelme nem volt vitatható – de Trump a csalási hazugságot mindmáig fenntartja. 

Ki kitől kapja a pénzt a kampányra?

Az amerikai elnökválasztási kampányokban meghatározó szerepet játszik, mekkora összegeket tudnak összeszedni a jelöltek támogatóiktól, hogy a kampány költségeit, különösképpen a médiában elhelyezett hirdetéseket, videókat finanszírozni tudják. Ha megnézzük, kik adják a legnagyobb pénzeket Trumpnak illetve Harrisnak, lényegében ugyanannak a társadalmi csoportnak, a nagytőkének képviselőit találjuk mindkét oldalon. Trump fő pénzelői közé tartozik például Tim Mellon, az ismert bankár-família sarja, akitől többszáz millió dollárra számíthat a republikánus jelölt. Ennél többet csak Elon Musktól, a Tesla autógyár, nemkülönben az X közösségi portál tulajdonosától kap. Musk korábban nem sok érdeklődést mutatott a politika iránt, de az idén nagy lendülettel kapcsolódott Trump kampányához és hír szerint a kevesek közé tartozik, akiknek véleményére Trump hallgat. Így például ő ajánlotta J.D.Vance-t alelnöknek. Miriam Adelson, Izrael ügyének egyik ismert támogatója több mint százmilliót ruházott be eddig Trump kampányába. Nagy összegekkel szállt be az Uihlein házaspár, egy nagy hajózási vállalkozás tulajdonosa is.

Harris támogatói között van Reid Hoffman, a Linkedin egyik alapítója, valamint Soros György és fia, Alex Soros is. A Soros család a Demokrata Párt hagyományos támogatója. Harrist segíti Mike Bloomberg, a milliárdos vállalkozó és New York városának korábbi főpolgármestere is, aki – Joe Bidennel való fagyos viszonya miatt – először nem szállt be a kampányba, de Harris most jelentős összegekre számíthat. Akárcsak Dustin Moskowitztól, a Facebook egyik alapítójától, valamint Jeffrey Katzenbergtől, a Walt Disney stúdió korábbi elnökétől, aki igen sikeres kampánypénz-gyűjtőnek számít Hollywoodban. 

Külügyminiszterek, nagykövetek, tábornokok Trump ellen

Összesen több mint 700 jelenlegi, illetve korábbi, nemzetbiztonsági területen vezető poszton dolgozó köztisztviselő, illetve magas rangú katonatiszt írt alá nyílt levelet, amelyben támogatásukról biztosították Kamala Harrist, hangsúlyozva: egyedül ő rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal és értékekkel, amelyek méltóvá teszik, hogy elnökként a fegyveres erők főparancsnoka is legyen. Az aláírók között volt egy sor korábbi külügy- és védelmi miniszter, sok volt nagykövet és nyugállományú tábornok. Valamennyien úgy vélték, hogy Donald Trump „veszélyt jelent mind a nemzetbiztonságra, mind az Egyesült Államok demokratikus rendszerére”. Az aláírók között volt többek között Michael Hayden tábornok, aki a republikánus George Bush alatt állt a CIA élén. „Ezen a választáson döntenünk kell: a komoly vezetést támogatjuk vagy pedig egy bosszúéhes zűrzavart. A demokrácia és tekintélyuralom között kell választanunk. Míg Harris alelnök megvédi Amerika demokratikus eszméit, Trump korábbi elnök veszélyezteti azokat. Úgy neveltek bennünket, hogy józan, észszerű döntéseket hozzunk. Tudjuk, hogy a hatékony vezetéshez megfelelő tudás, az ellenfelek megismerése és megértése, valamint az általunk vezetettek iránti empátia szükséges” – írták levelükben. 

Kamala Harris helytállt a Trump-párti Fox-TV-ben

Kamala Harris, a demokrata párti jelölt nem állhat ki második vitára republikánus ellenfelével, Donald Trumppal szemben. Nem mintha nem akarná, hanem azért, mert Trump látványosan alulmaradt az első vitában. (Ami természetesen nem akadályozta meg abban, hogy választói előtt „fölényes győzelemről” beszéljen.) Harris azonban Trumppal egyenrangú ellenfelet kapott a napokban az egyértelműen Trump párti Fox tv-hálózat vezető riporterének személyében, miután leült vele élő interjúra. Miközben az egyértelműen elfogult riporter, részben Trump kampány-jelszavait ismételve tette fel kérdéseit és mindegyre megszakította az interjú-alanyt, Harris jól állta a sarat. Még akkor is, amikor azzal a kényes kérdéssel szembesült: ott folytatja-e, ahol a jelenlegi elnök, Joe Biden abbahagyta? Harris válasza: „az én elnökségem nem lesz Joe Biden elnökségének folytatása”. Mint rámutatott, ő másik nemzedéket képvisel, azért másként fog megközelíteni bizonyos kérdéseket, mint Biden. Az elnök egyébként megerősítette volt helyettesének állásfoglalását, mondván: „én annak idején hűséges voltam elnökömhöz, Barack Obamához, de utána kialakítottam a magam útját és ezt fogja tenni Kamala is”

A sunyi kérdésre: mikor vette először észre, hogy Biden elnök szellemi képességei csökkentek, az elnökjelölt azzal válaszolt, hogy Biden máig sokkal alkalmasabb az ország vezetésére, mint Trump, aki egyértelműen alkalmatlan, kiegyensúlyozatlan és veszélyes ember. A Fox-interjú, amelyben Harris sikeresen verte vissza a riporter kérdéseit, azt célozta, hogy a demokrata jelölt elérje a republikánus női szavazókat, akiknek legalábbis egy része rokonszenvez az ő abortuszt támogató nézeteivel. Harris fel is sorolta mindazoknak a vezető republikánus politikusoknak a nevét, akik szolgáltak Trump első kormányában és már akkor, illetve azóta hátat fordítottak neki.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom