Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó

HírKlikk 2024. október 17. 16:00 2024. okt. 17. 16:00

Megkezdődött csütörtök délután az európai uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők értekezletének középpontjában az ukrajnai háború, a közel-keleti konfliktus, a migráció, az Európai Unió versenyképessége, valamint gazdasági helyzete áll.

A két naposra tervezett, de várhatóan csütörtökön befejeződő találkozón a tagországok állam-, illetve kormányfői mindenekelőtt meghallgatják Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki számot ad Oroszország Ukrajna elleni háborújának fejleményeiről és bemutatja „győzelmi tervét".

A tagállami vezetők eszmecserét folytatnak az ukrajnai háború helyzetéről, a fronton kialakult helyzettel kapcsolatos fejleményeket fogják megvitatni.

A katonai támogatást illetően, a tagállami vezetők áttekintik a légvédelmi rendszerek, lőszerek és rakéták célba juttatása terén elért eredményeket, továbbá az Európai Békekeret keretében hozott támogatási intézkedéseket.

Meg fogják vitatni azt is, milyen előrelépés történt az európai bankokban befagyasztott orosz vagyonból származó kamatbevételek felhasználása terén Ukrajna javára.

Annak érdekében, hogy az EU segítsen Ukrajnának felkészülni a télre, a tanácskozás résztvevői megbeszélést folytatnak arról, hogyan lehet megerősíteni Ukrajna orosz tüzérségi támadások célpontjává vált energiaágazatát és infrastruktúráját.

Az állam-, illetve kormányfők meg fogják vitatni a közel-keleti fejleményeket, kiemelt figyelemmel a gázai helyzetre, Izrael és Libanon, valamint Izrael és Irán között kiújult konfliktusra.

Ezzel összefüggésben a tagállami vezetők megbeszélést folytatnak majd a tűzszünetet életbe léptetésének lehetőségeiről a libanoni-izraeli határnál húzódó demarkációs vonal, az úgynevezett kék vonal mentén, hogy megszűnjenek a határokon átívelő fenyegetések.

Megvizsgálják az azonnali tűzszünet lehetőségét Gázában, és felszólítanak a humanitárius segítségnyújtás biztosítására.

A tagállami vezetők az EU hosszú távú versenyképességének szavatolásáról is eszmecserét folytatnak.

Az Európai Tanács április 17-18-i rendkívüli ülésén az tagállami vezetők egyetértettek abban, hogy új versenyképességi megállapodásra van szükség.

Ezzel összefüggésben át fogják tekinteni az EU versenyképességének fokozása terén elért eredményeket, figyelembe véve Enrico Letta és Mario Draghi által jegyzett versenyképességről szóló jelentéseket.

A tanácskozás résztvevői megbeszéléseket fognak folytatni a migrációról, különös figyelemmel az EU külső határain az ellenőrzés megerősítésének kérdéséről, az uniós maradásra jogosulatlanok visszaküldéséről, valamint a migránsok politikai eszközként való felhasználása, az emberkereskedelem és az embercsempészet elleni küzdelemről.

Az uniós vezetők várhatóan külpolitikai kérdéseket is megvitatnak majd, a Georgiában, Moldovában, Venezuelában és Szudánban bekövetkezett fejleményeket is ideértve.

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom