Nem nyomoznak Szijjártó ellen, tessék minket még hülyébbnek nézni!

Föld S. Péter 2020. szeptember 11. 12:18 2020. szept. 11. 12:18

Mindenki megnyugodhat, Magyarország külügyminisztere továbbra is feddhetetlen, bűncselekményt nem követett el, közpénz nem tapad a kezéhez. Mindezt a legfőbb ügyésztől tudjuk, aki Vadai Ágnes képviselő írásbeli kérdésére minden igényt kielégítő választ adott. Az, hogy Szijjártó Péter az országgyűlési törvény paragrafusainak és szellemének ellentmondva, egy a kormányhoz közeli milliárdos jachtján nyaralt, Polt Péter közlése szerint „a rendelkezésre álló adatok alapján, a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény.”

A történetet mindenki ismeri. Azok kedvéért, akik mégsem értesültek róla, mert csak a közmédiából és a kormányhoz közeli lakájsajtóból tájékozódnak, összefoglalóan annyit mondhatunk hogy augusztus elején kiderült: Szijjártó Péter és családja Szijj László kormányhoz közeli milliárdos luxusjachtján nyaralt. Nem sajnáljuk tőlük, csupán megjegyeznénk, hogy a Lady MRD nevű jachthoz hasonló vízi járgányok piaci értéke hozzávetőlegesen 7 milliárd forint, heti bérleti díjuk pedig – szakértők szerint – 60 millió. Márpedig ennyi pénze még az egyébként jól kereső külügyminiszternek sem lehet. Felmerülne a kérdés, hogy Szijjártó Péter és családja egy baráti vendéglátásnak köszönhették az adriai ringatózást, ám ez esetben Polt Péter nem írhatta volna azt, hogy „a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény”. Az országgyűlési törvény szerint, ugyanis a kormány tagjai sem pénzben, sem természetben nem fogadhatnak egyhavi jövedelmüket meghaladó értékű ajándékot. Ha Szijjártóék ajándékként kapták a jachtos nyaralást, akkor a külügyminiszter törvénytelenséget követett el, erről azonban szó sincs, legalábbis a Polt Péter rendelkezésére álló adatok alapján.

Hogy milyen adatok állnak Polt Péter és a nyomozók rendelkezésére, az nem derül ki a szűkszavú közleményből. Lehetnek persze valahol olyan adatok is, amelyek Szijjártó bűnösségét igazolnák, de ezek – jelen állás szerint – nem állnak a nyomozók rendelkezésére. Be kell érnünk tehát az általunk egyébként ismeretlen, viszont rendelkezésre álló adatokkal, amelyek alapján, az ügyészség megállapította, hogy Szijjártó nem követett el bűncselekményt.

Mi, adófizetők, eddig abban a hitben éltünk, hogy bűncselekmény gyanúja esetén, a nyomozószervek hozzájutnak azokhoz az adatokhoz, amelyek rendelkezésükre állása esetén, nyomozást indíthatnak és ha szükséges, vádemelést is javasolhatnak. Ezt persze most is így gondoljuk, mert biztosak vagyunk abban, hogy az ügyészség nyomozói Polt Péter utasítására mindent elkövettek a rendelkezésre álló adatok beszerzése érdekében, ám azokhoz vagy nem sikerült hozzájutniuk, vagy nem is léteznek. Utóbbi esetben Szijjártó Péter tényleg ártatlan az ügyben, úgyhogy, köszönjük a szíves tájékoztatást, tessék bennünket még hülyébbnek nézni. Legközelebb meg majd akkor tessék bennünket értesíteni bármilyen nyomozásról, amikor rendelkezésre állnak a szükséges adatok.