Orbán a nép nevében teszi tönkre a demokráciát

HírKlikk 2023. november 3. 18:40 2023. nov. 3. 18:40

A demokrácia világszerte hanyatlóban van, a tekintélyelvűség terjedése nyomán az alapjai sérülnek. Orbán Viktor, Donald Trump és Recep Tayyip Erdogan erősíti a folyamatot – állapította a Demokrácia és Választói Részvétel Intézete (IDEA) csütörtökön közzétett jelentésében.  

A Politico által ismertetett jelentés rámutatott: „Magyarországon, Törökországban, Szlovákiában, Izraelben és az Egyesült Államokban – hogy csak a legtöbbet emlegetett példákat hozzuk fel –, a demokratikus normák erodálását olyan vezetők okozzák, akik a nép nevében és a nép tekintélyével beszélnek".

A hanyatlás hat éve tart egyvégtében, és ez  kutatások kezdete, 1975 óta az eddigi leghosszabb ilyen periódus – mutat rá az amerikai portálon megjelent jelentés. A 2022-es adatok alapján készült kutatás 173 országra terjedt ki, és olyan szempontokat dolgozott fel, mint például az igazságszolgáltatás függetlensége, a választások hitelessége vagy a jogállamiság. 

Európa még mindig a világ legjobban teljesítő térsége, de „továbbra is Magyarország és Lengyelország a legjelesebb példa arra, hogy milyen korlátozott mértékben képes az közvetlen befolyást gyakorolni a két tagállam nem demokratikus pályájára” – mutatott rá a jelentés.

Az olyan vezetők, mint Orbán, aki legutóbb azzal került a címlapokra, hogy kezet fogott Putyinnal, „lényegében elegendő ideje vannak hatalmon ahhoz, hogy jelentős hatással legyenek” – fejtette ki a Politicónak Seema Shah, az IDEA intézet egyik vezetője. 

Shah szerint Magyarországon jól működő intézmények voltak, de Orbán ezeket elkezdte gyengíteni, amint hatalomra került. „Idővel aztán ezekben az országokban elkoptak a korábban meglévő fékek és ellensúlyok” – mondta. Úgy vélte, hogy Lengyelország most talán a kormányváltással pozitívabb pályára áll.

Ugyanakkor más közép- és kelet-európai országok, így Bulgária, Csehország, Koszovó, Lettország, Litvánia, Észak-Macedónia, Románia és Szlovákia a demokrácia fejlődésének központjává váltak Európában, ezekben az országokban öt éve tartó javulás látható. Ugyanakkor Ausztriában hanyatlik a jogállamiság, és ez meglepő, bár erről kevesebb szó esik a nemzetközi sajtóban.

Arra a kérdésre, hogy milyen szerepe lehet az EU-nak abban, hogy megelőzze a tagállamok autokráciába csúszását, Shah kifejtette: „Az EU nehéz helyzetben van. Igyekezett visszatéríteni ezeket a tagállamokat az uniós normákhoz, de az előrelépés lassú, és a döntések nem feltétlenül vezettek az EU által kívánt változásokhoz”.  



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom