Orbánt és Ficot erősítené választási győzelme esetén az osztrák szélsőjobb vezére

HírKlikk 2024. szeptember 26. 19:00 2024. szept. 26. 19:00

Egyáltalán nem zárhatók ki, hogy Ausztriában a vasárnapi választás után ismét szövetségre lép a Néppárt (ÖVP) és a Szabadságpárt (FPÖ), miután ideológiailag sok köztük az átfedés. Az egyetlen akadályt Herbert Kickl, az FPÖ vezére jelenti – mutatott rá Hans Rauscher neves szemleíró.

Megállapította: nem kevés a közös pont a gazdaságpolitikában, de még inkább a társadalompolitikai elképzelésekben. A szélsőjobb megzabolázná a kritikus médiát, művészeket és más értelmiségieket. Ez a konzervatívoktól sem áll távol. A migráció kapcsán az ÖVP nagyjából ugyanazt mondja, mint a Szabadságpárt, csak némileg felvizezve. A környezetvédelemben leginkább az a jellemző, hogy mindkettő kitart a hagyományos motorral felszerelt autók mellett.

Ahogy a Der Standard írja: a népviseletet és a fúvós zenét tekintik hiteles kultúrának. Nem akarják, hogy Brüsszel bármibe beleszóljon, bár ebben Kickl valamivel radikálisabb. Nagy különbség mutatkozik viszont a kül- és biztonságpolitikában. Az FPÖ Ausztriát az EU, a NATO és a „Nyugat” ellenében határozná meg, viszont keresné a kapcsolatot Putyinnal.

Láncot hozna létre a közép-kelet-európai „erődökből”: Magyarországból, Szlovákiából és Babis győzelme esetén Csehországból. Az lenne Moszkva előretolt helyőrsége, hogy befolyásolja Európát. Orbán és Fico már most is az orosz érdekeket képviseli. Kickl pedig szeretne csatlakozni hozzájuk.

Csakhogy éppen ő a korábbi koalíció visszaállításának fő akadálya, mert a kancellár egyáltalán nem kedveli és ez fordítva is igaz. Karl Nehammer tényleg veszedelmesnek tartja Kicklt. De ha úgy adódik, nem lesz könnyű rávenni a szabadságpárti politikust, hogy az egyezség kedvéért legalább átmenetileg lépjen hátrébb.

A háttérből tudná mozgatni a szálakat. Csakhogy akik ebben a megoldásban bíznak, elfelejtik, hogy a pártelnök mennyire szeretne az osztrák politika meghatározó figurája lenni, miközben nagy-nagy élvezetét leli abban, hogy Göbbels-szerű beszédeket tart – írta Rauscher.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom