Pintér Sándor börtönnel fenyeget

Németh Péter 2021. július 29. 07:06 2021. júl. 29. 07:06

Vajon megengedheti-e magának egy belügyminiszter, hogy cinikus legyen? Vajon megengedheti-e magának ugyanaz a belügyminiszter, hogy fenyegető legyen?

Pintér Sándor, a magyar kormány egyik legrejtélyesebb figurája, szerdán mindkét vonását megmutatta az RTL Klub nézőinek; úgy válaszolt a riporter kérdéseire, hogy igyekezett kimutatni végtelen hatalmát, és végtelen fölényét is. Olyan képet mutatott fel magáról, mint amilyet korábban soha: a mindenki fölött álló hatalom képét. Pintért úgy ismertük meg, túl azon, hogy ő az Orbán-kormány örökös belügyminisztere, de egy szikár, hétköznapi ember, aki soha nem mond többet annál, amit szabad. És úgy is: azon ritka kivételek közé tartozik, aki megadja a tiszteletet másoknak, olyanoknak is, akik nem részei az Orbán-rezsimnek, vannak szabad vegyértékei az ellenzék felé, ráadásul nincsenek körülötte botrányok, nem hallani mesés gazdagodásáról – ha a legendás őrző-védő cégekről nem ejtünk szót –, tikos útjairól, vagy hedonista életéről. Leginkább elkerülte a nyilvánosságot, ezt azonban nem pökhendien tette. Ugyanakkor hűen szolgálta miniszterelnökét, kitartott mellette minden körülmények között, mint ahogy Orbán is kitartott és kitart mellette. Hogy ennek a kiemelkedő képességei az okai, vagy az, hogy túl sok ismerete van, feltehetően soha nem fogjuk megtudni.

Annak ellenére, hogy távozását sokszor rebesgették, a zuhanyhíradóból származó, hitelesnek tűnő források állították: hamarosan lelép a színről. Nem lépett le. Maradt és többnyire hallgatott. Azt mesélik róla, hogy lényegében ma is a rendőrség igazi gazdája; a szervezeten belül az történik, amit ő akar, és nem történik olyan, amit ő nem akar. Viszont tényleg mindent megtesz Orbánnak, ha kell – a rendőrség kézben tartásán túl – átveszi az egészségügyi intézmények bizonyos fokú irányítását, ellenőrzését – Covid idején – jelentsen ez bármit.

Szerdán azonban mégis valami megváltozott. Kormányülésre igyekezett, amikor megszólította őt az RTL Klub riportere, hogy érdeklődjön az izraeli kémprogram iránt. Pintér megtehette volna, mint sok más kormánytag, hogy hallgat, szó nélkül továbbmegy, figyelmen kívül hagyva a televíziós érdeklődést. Pintér azonban nem ezt tette, hanem arcán fölényes mosollyal fordult az őt kérdező kolléga felé. Feltehetően azért, mert a lehetséges helyzetre számított, készült rá, netán készítették rá. A belügyminiszter ugyanis, látszólagos jovialitással azt válaszolta, hogy ő bizony elment a nemzetbiztonsági bizottság ülésére, sajnos ott nem beszélhetett – arra nem tért ki, hogy azért, mert a Fidesz képviselői ellehetetlenítették, hogy megszólaljon – , de mert az egész ügy titkos, ezért az RTL kérdésére sem válaszolhat, sőt, amennyiben erre őt felbújtja az újságíró, és ő netán elkövetné azt a hibát, hogy mégiscsak felelne a kérdésre, államtitkot sértene, és bizony az RTL munkatársa is, hiszen ő bújtotta fel az államtitok sértésre.

Nevezhetnénk szellemes(kedő) válasznak is, ha Pintér, amúgy egy humoros ember lenne. Nem az. A mondat sokkal inkább fenyegető, figyelmeztető, nekünk újságíróknak: kérdeznünk sem szabad. És ez a mostani politikai vezetés iránytűje: olyan helyzetet teremteni, hogy kérdezni se lehessen.

Egy belügyminiszter, minden országban nagy hatalmú vezetője a kormánynak. Ha ő börtönnel fenyeget, akkor azt illik komolyan venni. Pintér eleddig, többnyire, hallgatott. Most más irányt vett. Fenyegetőt, félelmeteset. Olyat, mint aki tényleg bármit megtesz Orbánnak.

Közelednek a választások.