Sport és politika

Dr. Dávid Ferenc       2021. június 22. 14:22 2021. jún. 22. 14:22

„Nézze, én rendkívül károsnak és veszélyesnek tartom azt, amikor akárkik politikát össze akarnak keverni sporttal" - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben egy újságírói kérdésre. Szijjártó Péter arra a kezdeményezésre reagált, amely azt kéri az Európai Labdarúgó Szövetségtől (UEFA), hogy a Magyarország-Németország mérkőzésen legyen szivárványszínű a müncheni Allianz Aréna - ezzel tiltakozva az ellen a nemrég elfogadott törvény ellen, amely lényegében egyenlőségjelet tesz a pedofíliát és a homoszexualitást. (Népszava)

Kezdjük azokkal a hazai példákkal, ahol a politika nem „összekeveredett” a sporttal, hanem megszállta azt:

Ferencvárosi Torna Club elnök: Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke

MTK elnök: Deutsch Tamás, a Fidesz uniós képviselője

Sportszövetségek Országos Szövetsége elnök¨Deutsch Tamás, a Fidesz uniós képviselője

Magyar Olimpiai Bizottság alelnök: Deutsch Tamás, a Fidesz uniós képviselője

Magyar Birkózó Szövetség elnök: Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke

Magyar Kézilabda Szövetség elnök: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője

Magyar Vívó Szövetség elnök: Csampa Zsolt, BM helyettes államtitkár

Magyar Tenisz Szövetség elnök: Lázár János, kormánybiztos

Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnök: Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke

A lista nem teljes, elnézést kérek, ha valakit kifelejtettem. Közvetlen bizonyíték hiányában nem említettem azokat a NER közeli személyeket, akik nem töltenek be kormányzati vagy parlamenti tisztségeket. Felsorolásom hitelesen igazolja, hogy ha valahol, no, akkor aztán Magyarországon teljes az összefonódás a klubok/szövetségek és a nagypolitika/állam között. A pénzelosztás, a fejlesztési lehetőségek behatárolása és a direkt befolyás érvényesítése napjainkban ebben a formában folyik.

Erre a mi harcos külügyminiszterünk – mint, aki nem tud az egészről – elkezd „ejnyebejnyézni”, hogy nem igazán előremutató, ha a sport összekeveredik a politikával. Jó lenne, ha figyelne a főnökére, aki munkaideje jelentős részében már nem is az országot irányítja, hanem a gigantikus hazai sportberuházásokat. Ha Szijjártó nem vette volna észre, felhívom a figyelmét arra is, hogy a társasági adórendszerünk megkülönböztetett módon biztosít financiális hátteret a sportstruktúrának.

Az Orbán Viktor vezette kormány és párt első helyre sorolta a sportot, mint stratégiai ágazatot, ebből eredően az a hatalomgyakorlás részévé vált. Így volt ez a múlt század ötvenes éveiben is, a zseniális Puskás Ferenc sok-sok sztorit mesélt politikai kalandjairól. A „Száguldó Őrnagy” több ügyben személyesen járt el az akkori honvédelmi miniszternél, Farkas Mihálynál. Annyit változott csak a helyzet, hogy a hivatásos „kéregetőknek” ma már nem egy miniszternél kell kopogtatniuk, hanem egyenesen a miniszterelnökhöz fordulhatnak igényeikkel. És miután a sport a politika fennhatósága alatt működik, a kormányfő bőkezűen osztja a közpénzt a kluboknak és a szakszövetségeknek. Így működik ez, Péter! Sajnos…