Szellemi zűrzavart tükröz Orbán kommunikációs offenzívája

NVZS 2020. november 26. 14:37 2020. nov. 26. 14:37

„Orbán már keveri a dolgokat, keverednek az érvei, teljes szellemi zűrzavart tükröznek az elmúlt napokban megjelent eszmefuttatásai, valószínűleg érzi a vesztét és mindent egy lapra tett fel” – összegezte véleményét a magyar miniszterelnök által, a nemzetközi kommunikációs színtéren az elmúlt két-három napban rendezett ámokfutásról Balázs Péter. A korábbi magyar külügyminiszter, uniós biztos Orbán Soros levelére írt válaszából, a Die Zeitban megjelent interjújából és abból szűrte le a véleményét, amit lehet tudni a Merkelnek küldött levél tartalmából. „Lehet húzni az időt, ám egyszer eljön majd az igazság pillanata és akkor minden rá fog omlani” – vetítette előre Balázs Péter.

Orbán Viktor látványos kommunikációs offenzívába kezdett a jogállamisági követelmények be nem tartása miatt vele szembenkerült uniós erők ellen. A nagy nyilvánosság előtt folytatott kampány mellett, nem tudni, miket lépeget a színfalak mögött, arról csak szórványos híreket hallhatunk. Ilyen volt a Portfolió által megszellőztetett Angela Merkel német kancellárnak írt levele, illetve egy, a vele a héten tartott videókonferenciája, amelyen elhangzott az a mondata, hogy „Amit kérsz tőlem, Angela, az öngyilkosság”

Nem maradt ugyanakkor titokban – a nem is annak szánt – Soros Györgynek címzett levele. Ezt az általa főgonoszként kezelt magyar származású amerikai milliárdos EU-vezetőkhöz pár napja írt, a magyar és a lengyel vétó ügyében az uniót kitartásra buzdító levelére szánta reakciónak.

Mind ebben az orbáni válaszlevélben, mind pedig az azután megjelent Die Zeit interjúban elképesztő kijelentések, megállapítások, logikai bakugrások, az uniós vezetők elleni – egy másik uniós tagállam vezetőjétől szinte példa nélküli – támadások találhatók, sőt, egy ponton még egyfajta önleleplezésig is eljut az attak nagy hevében.

Mindkét fél eltökéltnek mutatkozik

Mi lehet ezzel a célja? Egyáltalán, hatásos lehet-e ez a fajta kommunikációs offenzíva, s kiváltképpen ez a vagdalkozó stílus? – kérdeztük Balázs Pétertől.

Aki – mint reakciójából kiderült – nem igen lepődött meg Orbánnak a kialakult helyzetre  reagáló lépésein. Mint jósolta: a december 10-11-i uniós  csúcsig a konfliktus további fokozódása várható. „Eléggé nyilvánvaló ugyanis, hogy egyik fél sem akar engedni, ezért Orbán emeli a szintet, fokozza a nyomást” – érvelt.

Teszi Orbán ezt akkor, amikor először Heiko Maas német külügyminiszter, majd utána már mások is elkezdték keresni a kompromisszumot a kialakult helyzetre, jogi biztosítékként azt dobva be, hogy a jogállamisági feltétel miatt megbüntetett ország bíróságnál keresheti majd az igazát. Bár ennek – véli Balázs, aki jogászokkal is konzultált már erről –  vannak veszélyei, elsősorban is az, hogy így kicsúszhat az EU kezéből az ügy, s akárcsak a 7. cikkely szerinti eljárás, zsákutcába vagy vég nélküli procedúrába torkollik.

Orbán nagy tévedése

„Azt gondolom, hogy Orbán szándékosan fokozza a nyomását;  részben hazafelé is beszél, részben a többi európai populistának” – mondta a tapasztalt külügyér, aki szerint most mindent bedob, „mivel vélhetően látja, hogy nagyon erős az elszántság a túloldalon – az Európai Parlament meghúzta a vörös vonalat, nem hajlandó visszakozni –, s ezt most nem nagyon fogja tudni megúszni”.

Mindeközben Orbán maga már olyanokat mond, hogy osszák el a helyreállítási pénzt azok között, akik beleegyeznek a feltételekbe. Ezzel egyidőben azonban a maga részéről tovább vitázik, s folytatja a harcát a jogállamisági kritériumok elvetéséért, fenntartva a fenyegetését, hogy meg fogja azt vétózni.

Ez már kocsmai szint

Mind a Sorosnak címzett – valójában persze a közvéleménynek szánt – válaszlevélben, mind az interjújában Orbán elképesztő kijelentésekre ragadtatja magát, s nekimegy mindenkinek, aki él és mozog. Azt már megszokhattuk, hogy nemtelenül, rossz emlékeket idéző megfogalmazásokkal támadja Soros Györgyöt. Ezúttal is betámadja – de még talán a korábbinál is durvábban –  az unió vezetőit, mondván: „számos magas rangú uniós bürokrata Soros György hálózatával közösen egy egységes birodalom létrehozásán dolgozik”. De kapnak a németek is, akiket – a régi, az almát a körtével összevető, de őt ez nem zavaró érvét előhúzva a pakliból – azzal bírál, hogy „Magyarország nettó 4,1 milliárd eurót kap az EU-tól, és a többségében német cégek 6 milliárd eurót visznek ki évente az országból”.

Balázs Péter szerint ez már kocsmai szint. A kérdés persze inkább az, hogy hányszor úszhatja még meg Orbán a nyilvánvaló hazugságait, csúsztatásait, alaptalan támadásait. „Ahányszor elfogadják, hogy ilyeneket mond, ahányszor szemet hunynak felette vagy egyszerűen elengedik a fülük mellett” – mondta a korábbi külügyminiszter, uniós biztos, aki szerint azonban most más, sokkal élesebb a helyzet, mint bármikor korábban volt.

„Orbán ráadásul egy dologban nagyon téved, abban, hogy ezúttal nem az uniós intézményekkel, az uniós bürokratákkal került szembe, hanem a tagállamokkal, ez pedig teljesen más felállás, mint az eddigiek voltak” – mutatott rá.

Egy önbeismerés Orbántól

Balázs Péter még egy felvetésünkre reagált, mégpedig egyetértően. Arra, hogy Orbán a  Die Zeitnek adott interjújában önkéntelenül leleplezte önmagát és a saját politikáját. Kifejtette ugyanis, hogy „vitáink vannak az értelmezést illetően. Létre lehet ugyan hozni egy új jogállami mechanizmust, de akkor ki kell egészíteni az alapszerződést. Ami most folyik, az az, amit a szerződés fokozatos megváltoztatásának, újratárgyalásnak hívunk, amelyben az érintetteket véleményét nem kérik ki. Ez csúnya dolog, és ellentmond a jogállamiság eszméjének" – húzta alá.

Soros György levelét az európai vezetőkhöz itt olvashatják.

Orbán Viktor Soros György levelére adott válaszát itt lehet teljes terjedelmében elolvasni.

A Die Zeitnek adott interjúról itt találhatók részletek.