Vége, Vidi!

Dr. Dávid Ferenc       2021. július 16. 12:46 2021. júl. 16. 12:46

„Magas szintű külföldi tudást importálunk Szabics Imre személyében, aki szerintem benne van a top három magyar szakemberben, aki külföldön dolgozik. Büszkeség a klub számára, hogy igent mondott a felkérésünkre, és úgy döntött, itthon folytatja edzői pályafutását. A megkeresés első fázisától kezdve, olyan visszajelzéseket éreztem Imre irányából, amelyek alapján meggyőződéssel mondhatom, hogy jó kezekbe kerül a csapat. Külön öröm, hogy Juhász Roland és Torghelle Sándor személyében olyan szakemberek csatlakoznak az edzői stábhoz, akik játékosként komoly sikereket értek el a Vidivel. A székesfehérvári szurkolók ismerik és szeretik őket. A céljaink egyértelműek, idén kupagyőzelem és második hely a bajnokságban, s a következő években egy olyan csapat felépítése, amely nagy eséllyel harcol a bajnoki címért, a MOL Magyar Kupáért és valamelyik nemzetközi kupa csoportköréért” – mondta Kovács Zoltán Vidi-sportigazgató 2021. február 26-án.

Röpke öt hónap után készítsünk gyorsmérleget:

– a kitűzött bajnoki ezüstérem nem lett meg;

– a Magyar Kupa döntőjét elbukta a csapat;

– július 15-én a Vidi a leggyengébb európai kupasorozat (Konferencia-liga) első fordulójában kiesett. Az ellenfél a sehol nem jegyzett örmény Ararát Jereván volt, amely simán kiverte az itthon agyonsztárolt (és pénzzel kitömött) fehérvári csapatot. Fiola, Nego és Nikolics sem tudott segíteni, de az ő szereplésükre talán van mentség.

Három ígéret, három sikertelen próbálkozás nem egész fél év alatt. Jól fizetett edzők és focisták vannak Fehérváron, játék és eredmény azonban továbbra sincs. Az Európa Bajnokság utáni eufóriának tehát vége, a rózsaszínű köd és a bódulat elszállt, ismét kiderült, hogy a hazai klubfutball egy árva petákot sem ér. Nem tudom megítélni Szabics Imre edzői kvalitásait, de az látható, hogy mostani csapata még a kitűzött szerény célok elérésére is képtelen. Három válogatott játékos nélkül is ki kellett volna verni a harmatos örmény csapatot. Kérdezem, mi a fenét csináltak az elmúlt időszakban azok a játékosok, akik nem vettek részt az Európa Bajnokság meccsein? Május 9-én befejeződött a magyar bajnokság, így aztán az „aranylábú” fehérvári fiúk csaknem két hónapig készülhettek a Jereván elleni ütközetre. Futballtudásuk semmit nem fejlődött, tehát továbbra is rejtély, hogy mivel töltötték az időt.

Lelki füleimmel már most hallom a sportigazgató szokásos magyarázkodó szövegét: sokat tanultunk a kudarcból, a játékosok levonták a következtetéseket, és most már minden idegszálunkkal a bajnokságra koncentrálunk!

Emlékezzünk meg a „dicsőséges” kezdő tizenegyről, nagyon megérdemlik a fiúk, hogy a Hírklikk olvasótábora is megismerje nevüket: Kovácsik - Fiola, Lüftner, Stopira, Heister - Funsho, Nego, Alef, Petrjak - Nikolics, Houri. Szép kis csapat!