Világbank: radikális olajár-emelkedést hozhat a két párhuzamos háború

Nagy Mariann 2023. november 1. 15:20 2023. nov. 1. 15:20

Amennyiben tovább terjed Izrael és a Hamász háborúja a Közel-Keleten, akár 75 százalékkal is emelkedhet az olajár, annak minden hatásával az árakra és az inflációra, figyelmeztetett a Világbank.

Indermit Gill, a washingtoni székhelyű nemzetközi szervezet alelnöke és vezető közgazdásza jelentésében rámutatott: amennyiben a konfliktus tovább éleződik, a világgazdaságot évtizedek után először most ismét párhuzamos energia-válság fenyegeti, az ukrajnai háború mellett a közel-keleti miatt is. A Világbank előjelzése szerint az olajár, amely jelenleg hordónként 85 dollár körül mozog, már ebben a negyedévben átlagosan 90 dollárra emelkedhet. Bár jövőre csökkenést vártak, a szállítási láncok megszakadása drasztikusan megváltoztatja ezt a prognózist.

A Hamasz október 7-i támadása óta az olajár eddig lényegében változatlan maradt és a szakemberek a közel-keleti térség korábbi konfliktusainak példáján vizsgálják, milyen fejlemények várhatók. 

Annyi bizonyos, hogy az energiapiacok utoljára a '70-es években éltek meg olyan sokkot, amilyent Oroszország ukrajnai háborúja jelent, s ehhez járul most az új válság. A legrosszabb elképzelhető lehetőség a helyzet, amelyet az 1973-as arab-izraeli háború idején kialakult olaj-embargó hozott: akkor a kínálat drasztikus, napi 8 millió hordós csökkentése következtében 157 dollárra emelkedett az olaj ára. Valamivel kisebb, de így is pusztító hatású lenne az, ami a 2003-as iraki háború idején történt, amikor napi 5 millió hordóval csökkent a kínálat, következésképp az ár 31 százalékkal, 121 dollárra nőtt. A 2011-es líbiai polgárháború időszakában napi 2 millió hordóval jutott kevesebb a világpiacra, az áremelkedés akkor 13 százalékos volt, az ár 102 dollár.

A Világbank figyelmeztetett, hogy az új háború hatása az inflációra, a világgazdaságra attól függ, meddig tartanak a harcok és meddig marad majd magasan az olajár. Amennyiben tartósan magasan marad, ez áremelkedésekhez vezet majd többek között az élelmiszereknél, az ipari fémeknél és az aranynál.

Az amerikai kormány eddig a nyilvánosság előtt nem foglalkozott az új háború lehetséges gazdasági következményeivel, mondván, korai még ezeket vizsgálni. 

Janet Yellen pénzügyminiszter mindenesetre kijelentette: „amennyiben a háború tovább terjed, annak jelentős következményei lesznek.” Az amerikai aggodalmakat jelzi, hogy a Biden-kormány már engedélyezte a stratégiai olajkészletek felhasználását az áremelkedés lenyomására. Hamarosan újabb készleteket szabadítanak fel a Mexikói-öböl közelében lévő óriási tározókból. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom