A toxikus vezér

Németh Péter 2018. április 3. 06:15 2018. ápr. 3. 06:15

Ezzel a kifejezéssel illette Ungváry Rudolf Orbán Viktort, vagyis egy olyan embernek, aki megfertőzi a hallgatóságát, mérgező anyagot – gondolatokat – fecskendez követőibe.

Lássuk be: nagyon találó elnevezés, kiváltképp annak találjuk, ha belegondolunk abba, mi is történik Magyarországon. Illetve, ezen belül abba, hogy annyi botrány, leleplezett korrupció, nepotizmus után is a Fideszt a választási győzelem legnagyobb esélyeseként emlegetik. Kósa Lajos például, akiről egyszerre derült ki, hogy hajlamos a korrupcióra, illetve képességei alapján messze magasabbra van pozícionálva, mint ahol a helye lenne, a felmérések szerint körzetében, Debrecenben a vetélytársak még csak meg sem közelítik őt.

Mi mással lenne ez magyarázható, mint ezzel a toxikus hatással; a magyar lakosok egy jelentős része készpénznek veszi a Vezér mondatait. Felnőttek, gyerekek egyaránt. Mai viszonyainkra jellemző, hogy már az iskolások is áldozatai a fertőzésnek; unokám iskolájában a rivális osztályt, a nem szeretetteket, az ellenséget, mindközönségesen csak migránsoknak hívják. A IV. c-sek a migránsok, mondják.

Itt tartunk. Már egy hét sincs hátra a választásokig, a kampányt, ha lehet, még megpróbálják csúcsra járatni, a városok, falvak tele vannak plakátokkal, többnyire összefirkált, kifeketített, átírt plakátokkal. A Jobbik az áldozat a legtöbb helyen; vagy teljesen eltüntetett betűk, vagy Simicska Párt-ként aposztrofált ragasztások virítanak rajta, de még olyat is láttam, ahol a Jobbik feliratot SZDSZ-re írták át. A postaládákba kamu-hirdetések landolnak, tartalmuk szerint arab terroristák keresnek bérelhető, vagy megvásárolható lakást. A képeken, a szórólap mindkét oldalán, állig felfegyverzett Iszlám Állam harcosok láthatóak. (Gondolnám, egy ilyet nem túl bonyolult kinyomozni a rendőrségnek, már ha volna rá indíttatása.)

Méreg és méreg mindenhol. A kérdés az, hogy ez a toxikus anyag kikezelhető e-e belőlünk, vagy itt marad bennünk hosszú-hosszú időre. Ha engem kérdeznek, akkor az a válaszom: nem lesz könnyű a gyógyulás, évtizedekig is eltarthat. Mindaddig feltétlenül, amíg ilyen toxikus vezérünk van.