Bő gatya

Németh Péter 2018. június 25. 07:49 2018. jún. 25. 07:49

Néhányan azzal viccelődnek, hogy Orbán mennyire elhanyagolt öltözetben jelent meg a V4-ek találkozóján; szúk zakó és bő nadrág volt rajta. Mintha ez bármit is számítana. A magyar miniszterelnök úr régen túljutott azon a korszakán, amikor a nyakkendőjén egy ránc sem lehetett, látszik rajta: egyáltalán nem érdekli a külseje. Illetve: talán az egyetlen dolog, amiben elviseli, hogy vereséget szenvedett, a kicsit pocakos énje, a hajdani futballistára már egyáltalán nem emlékeztető alkata.

Szűk zakó, zsebredugott kéz, nagyjából ez az általános kép, amelyet magáról tükröz. Na meg persze az, hogy – a kilóin kívül – törhetetlen. Semmiben nem enged; nyílegyenesen halad a célja felé, azaz a korlátlan hatalom kiépítésének irányában. Majdnem azt írtam, megszerzése felé, de ezt muszáj volt elvetnem, hiszen azt már lényeglében megszerezte. Most, az újabb kétharmados parlamenti fölény birtokában áll előtte a feladat, hogy létrehozza hozzá a tökéletes jogi hátteret is.

Elég egyértelműen látszik: ma már olyan felhatalmazásban gondolkodik, mint török barátja, a vasárnap újraválasztott török elnök, Erdogan. Nem véletlen, hogy az Európai Unió vezetői közül ő volt az első, aki gratulált a győzelemhez, Erdogan végül is utat mutat ahhoz, hogy kell és lehet választásokat nyerni, illetve törvényes teljhatalomhoz jutni. Orbánt, a hírek szerint csak Lukasenka, fehérorosz elnök előzte meg a gratulálók sorában; ők hárman igazán szép csapatot alkotnak.

Sokan találgatták, vajon Orbán prezidenciális rendszert akar e kialakítani Magyarországon, amelyben ő, mint elnök gyakorolja a hatalmat, és ha kell – Erdoganhoz hasonlóan – elnöki rendeletekkel irányítja az országot, ennek érdekében pedig hamarosan elnökké koronáztatja magát. Erre azonban, láthatóan, semmi szükség: így is azt tesz, amit akar, és a látszat is fennmarad: Európa-konformnak mutatja az országot. Persze a többség látja, hogy nem az, csak éppen ellene nem tud, vagy nem akar tenni semmit.

Hogy a demokrácia látszatával szemben tud-e védekezni Európa? A jelek szerint nem: az egész Unión szűk a zakó és bő a gatya.