Orbán elégedetlen

Németh Péter 2018. június 18. 09:49 2018. jún. 18. 09:49

Egy kimutatás szerint – a hitelességét nem tudom szavatolni -, ma Magyarországon körülbelül ötszáz médium tartozik a Fidesz holdudvarába; ennyien követik a Nemzeti Együttműködés Rendszerét (miért írom ezt nagy kezdőbetűkkel?). És most mégis: azt olvasni a Népszavában, hogy Orbán Viktor elégedetlen.

Az elégedetlenség Andy Vajna irányában fogalmazódott meg: a miniszterelnök szerint sem a tv2, sem a Bors – ezek a producer tulajdonában lévő orgánumok, többek között – nem felelt meg a NER előírásainak. Ami persze nem tudjuk pontosan mit jelent, mint ahogy azt sem, hogy tényleg el akarná ezeket venni Orbán Vajnától.

A gond az, hogy a dolog elképzelhető. A tudósítást minden további nélkül hihetőnek tartjuk, egy pillanatig sem aggályoskodunk azon, hogy mindezt demokráciában, piacgazdaságban hogyan is lehetne.

Szóval tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy van-e igazságtartalma az információnak, a lényeg az, hogy kétségünk sem lehet arról: könnyen megeshet, hogy Orbán így döntött. Vagyis ma Magyarországon csak a kormányfői elhatározás kérdése, hogy éppen kinek a kezébe helyez televíziót, vagy újságot, és ezek működéséhez ad-e elegendő pénzt vagy sem.

Ha tehát Orbán úgy határoz: a TV2 innen kezdve Mészáros Lőrinc felügyelete – majdnem azt írtam: tulajdonába – alá kerül, mert a csatorna nem tudta még csak megszorítani sem az RTL Klubot, viszont nagyon sokba került az államnak, és ugyanígy a Bors: innen kezdve Mészárosé, mert a kampányban rosszul teljesített, akkor az kétségkívül így is lesz. Nem mondjuk azt, hogy kérem ez lehetetlen, egy Európai uniós országban ilyesmi nem fordulhat elő, nem. Ilyen érveink már nincsenek. Nincsenek, mert ha ilyet állítanánk, csak kinevettetnénk magunkat.

Ezért aztán senki fel sem kapja a fejét a hír olvastán, legfeljebb azon tűnődik egy cseppet: vajon hogyan rendezi a viszályt Orbán Vajnával. Kegyvesztett lesz, vagy azért ottmaradhat a filmipar élén? A Népszava információja szerint Vajna a Bors ügyében még vissza is szólt; azt találta mondani, hogy ő a Borsot piaci alapon akarja működtetni, nem akar olyanná válni, mint a Ripost. Ha így van: nem jósolok hosszú jövőt Vajnának, indulhat vissza Amerikába.

És, ha ez így lesz, akkor már csak egy kérdés marad: mi lesz Vajna Timikével?