Indexen

Németh Péter 2018. május 21. 09:03 2018. máj. 21. 09:03

Nézem, ahogy búcsúztatták Torinóban Buffont, a Juventus és az olasz labdarúgó válogatott kapusát, vagy Barcelonában Iniestát; százezer ember ünnepe közepette vonultak le sikereik helyszínéről; az ellenfél tapsa és sorfala mellett. Ünnepelt mindenki, szurkoló, futballista, újságíró…

Nálunk most éppen Kisvárdára jutott az ünnep; a 16 ezres város – de inkább Seszták Miklós távozó fejlesztési miniszter – csapata, feljutott a magyar élvonalba. (Azért korrigáltam a városról miniszterre, mert Magyarországon az ilyen notabilitásoknak van csapata: Orbán Viktor miniszterelnöknek mindjárt kettő is, a Videoton és a Puskás Akadémia, Tállai Andrásnak Mezőkövesd, Deutsch Tamásnak az MTK; szegény Németh Szilárdnak csak egy birkózó szövetség jutott…)

A szabolcsi megyei együttes utolsómeccsére szeretett volna bejutni az Index újságírója, vagy újságírói, de nem sikerült nekik.  Nem azért, mert netán már nem jutott nekik jegy, nem azért, mert az újságíró páholyok (nem tudom, hogy vannak-e) is megteltek, vagy a kapu mögé nem fért volna oda még egy fotós, hanem, mert … Nos, ez nem derül ki a tudósításból. Csak annyi, hogy a volt (bukott?) miniszter úgy döntött, hogy indexre teszi az Index újságíróit. Feltehetően tartva attól, hogy tudósításuk nem lesz eléggé ünnepi, nem azt fogják majd írni a fantasztikus várdai sikerről, ami az ő kényes ízlését kielégíti.

Torinóba, Barcelonába, vagy éppen Torres búcsúmeccsére Madridban azért nem lehet bejutni, mert tényleg mindenki látni akarta a hősöket, de senkinek sem jutott eszébe távoltartani a stadiontól azokat, akik esetleg sosem szerették Buffont, Iniestát, vagy Torrest. Ott ugyanis nem egy (volt) miniszter irányítja a jegyszedőket, igaz nem is közpénzből működtetik a csapatot.

Márpedig, ha innen nézzük, tulajdonképpen jogos, hogy Seszták kezében van a stadion kapujának kulcsa; az ő közreműködése – Orbánnál kijárt pénzei – nélkül sehol sem lenne a várdai csapat. És, ha neki nem tetszenek az az index újságírói, akkor azok még egy ünnepi meccsre sem mehetnek be.

Talán majd jövőre, amikor a volt miniszter csapata búcsúzik az NB I-től, mert kevés lesz a bennmaradáshoz az a pénz, amit egy olyan ember tud szerezni, aki még arra sem volt képes, noha futballbarátnak mutatta magát, hogy megkapaszkodjon Orbán kormányában.