Simicska atombombája

Németh Péter 2018. március 26. 11:09 2018. márc. 26. 11:09

Nincs már két hét sem a választásokig, és ha jól olvasom, akkor Simicska most dobta le az atombombát. A Magyar Nemzet hétfői számában megjelent információk szerint ugyanis mintegy 1300 milliárd forintnyi – ugye ismerős a szám? – pénzt menekítettek ki az országból, készpénzben, gyémántban.

A lap azt nem írja, hogy kik tették ezt, de elég egyértelmű a sugallat; ez nem történhetett másként csak úgy, ha a kormány, vagy a kormányfő is tud róla. És akkor az ember elkezd kombinálni, próbálja összekapcsolni a dolgokat. Tudom persze, hogy összeesküvéselméletekben nagyon erősek vagyunk, bármit képesek vagyunk a prekoncepciónknak megfelelően értelmezni, de azért engedtessék meg, hogy megengedjek magamnak némi kombinációt.

A jelenlegi információk alapján nem állapítható meg senkiről, hogy részese lenne ennek a nagyszabású szélhámiának, ha igazak a lap állításai, de nyilván a folytatásban előkerülnek még egyéb információk is; csak talányokra aligha indít el az újság egy ilyen botrányosnak látszó történetet.

De előbb álljunk, meg egy kicsit, gondoljuk végig miről is van szó. Arról, hogy elképesztő mennyiségű pénzt lopnak ki az országból, játszanak át saját számlára. A kormány esetleges aktivitására csak a Magyar Külkereskedelmi Bank intenzív szerepe utal, de bőven elegendő ahhoz, hogy az ügyletet a jelenlegi adminisztrációhoz kössük.

És akkor jöjjön a kombináció: emlékszünk Gyurcsány Ferenc bejelentésére, miszerint dokumentumok igazolják a legfontosabb ember megkérdőjelezhető szerepét egy bizonyos pénzügyi tranzakcióban. Aztán jusson eszünkbe Ghaith Pharaon felbukkanása a magyar vizeken, és az arab szál megemlítése a Magyar Nemzet cikkében. Gondoljunk az összegre, az 1300 milliárdra és Kósa Lajosra, valamint semmiképp se felejtsük el Czeglédy Csabát, aki azt állítja, rendelkezik bizonyos, bizonyító erejű iratokkal, és talán nem véletlenül tartják börtönben – előzetesben – és gondoskodnak arról, meg se szólalhasson.

Belátom: ez így már túl sok szál együtt, egy atombombáról azonnali hatást gondol az ember, itt viszont túl sok a rejtély, a talány, ha csak nem válik holnapra egyértelművé, kik is a szereplők, és mit csináltak. De: ha atombomba is, ennek biztos, hogy lassú a hatása – bár tudjuk, hogy egy ilyesmi évtizedekre is kihathat -, a választásokig pedig túl rövid az idő. A társadalom egy része az eddigi, kisebb hatósugárú bombákról sem feltétlenül értesült – Elios, Kósa, Semjén, hogy csak néhányat említsünk -, hát még egy ilyen bonyolult szerkezetű robbanószerről.

Így aztán maradjunk most csak annyiban: Simicska jelentősen megszórta a Fidesz-birodalmat az utóbbi időben, ezektől külön-külön is pusztulásra lenne ítélve a birodalom. De a birodalom még áll, és nem látjuk, hogy bármi megingathatná.

Vajon mi kell még hozzá?