Paralimpia 2024 – Hajmási Éva elődöntős kardban, a többiek a vigaszágon

HírKlikk 2024. szeptember 3. 19:15 2024. szept. 3. 19:15

Hajmási Éva bejutott az elődöntőbe a kerekesszékes vívók kard egyéni versenyében a párizsi paralimpián. A többi magyar a vigaszágon folytatja.

Kedden a férfiak és a nők számára is a kard egyéni küzdelmeket bonyolították le mindkét sérültségi kategóriában az olimpián jó néhány magyar sikert hozó impozáns Grand Palais-ban, ahol rengeteg néző és remek hangulat fogadta a versenyzőket, köztük öt magyart.

Az A kategóriában a három éve ebben a fegyvernemben negyedik Hajmási, valamint Veres Amarilla és a Rióban bronzérmes Osváth Richárd, a komolyabb sérültségi fokot jelző B-ben pedig Tarjányi István és Madarászné Mező Boglárka szerepelt.

Mind az öten a 16 között kezdtek és sikerrel vették első asszójukat, majd a negyeddöntő már alaposan megrostálta a csapatot.

Tarjányi és Mező is kínai riválistól kapott ki a negyeddöntőben, míg Verest az első kiemelt lengyel Kinga Drozdz verte simán. Osváth német vetélytárstól kapott ki úgy, hogy 5-2-re ő vezetett. Ekkor azonban reklamált és ezzel megtört a lendülete.

„Az oldalzsűri úgy látta, hogy felálltam, én viszont úgy éreztem, hogy nem. Előfordult már velem korábban is, hogy úgy „lapoztak" meg, hogy a zsűri nem ismerte jól a szabályokat, azt gondoltam, most is ez történik. Az a baj, hogy kicsit talán túl hosszú ideig reklamáltam, így elment a ritmus. Amúgy is töredezett volt az asszó. Megyünk tovább a vigaszágon" – mondta az MTI-nek a szatmárnémeti születésű, debreceni sportoló.

Mind a négy magyar vívó a bronzéremig tartó vigaszágra került.

Utolsóként Hajmási negyeddöntős meccse ért véget. A végletekig kiélezett asszót vívott ukrán ellenfelével. Tíz-hétre még Natalija Morkvics vezetett, a magyar vívó innen fordított 12-10-re, majd 14-14-nél ő vitte be a győztes tust.

A tervezett program jelentős csúszásban van, ezután következnek a vigaszági találkozók, késő este pedig az éremcsaták.

Eredmények:

kard:

16-os tábla:

A kategória:

férfiak:

Osváth Richárd-Kevin Damasceno (brazil) 15-7

nők:

Veres Amarilla-Jevgenyija Breusz (ukrán) 15-9

Hajmási Éva-Carminha Oliveira (brazil) 15-2

B kategória:

férfiak:

Tarjányi István-Hugo Alderete (argentin) 15-8

nők:

Madarászné Mező Boglárka - Ao Lan-csu (kínai) 15-5

negyeddöntő:

A kategória:

férfiak:

Maurice Schmidt (német, 3.)-Osváth (6.) 15-10

nők:

Hajmási (4.)-Natalija Morkvics (ukrán, 12.) 15-14

Kinga Drozdz (lengyel, 1.)-Veres (8.) 15-4

B kategória:

férfiak:

Feng Jen-ko (kínai, 5.) - Tarjányi (4.) 15-9

nők:

Hsziao Zsung (kínai, 3.) - Mező (6.) 15-4

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom