A keresztény Orbán

Herényi Károly 2024. március 26. 10:43 2024. márc. 26. 10:43

Nagyhét van. A kereszténység legnagyobb ünnepe. Krisztus, a Megváltó feltámadása. A keresztényi megtisztulás ideje. A papok és a lelkészek lelkesen prédikálnak, szeretetet, békét és megbocsátást hirdetnek.

Orbán Viktor önmaga szerint a kereszténység legnagyobb védelmezője itthon, Európában és az egész világon. Ám fittyet hányva Jézus közelgő feltámadására, Orbán emberei Nagycsütörtökön reggel kilenc órára a Nyomozó Főügyészségre rendelik gyanúsítottként Iványi Gábort, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkészét. Színtiszta és őszinte, szeretettől áthatott keresztényi cselekedet. No, nem tanúsított Orbán mindig ilyen „keresztényi szeretetet” Iványi Gábor iránt. Annak idején, amikor a Fidesz a parlamentben a „Térdre csuhások” keresztényi utasítással illette KDNP képviselőit, amikor az Úr színe előtt Iványi Gábor adta össze a liberális Viktort a liberális Anikó asszonnyal, amikor a liberális házaspár két gyermekét ő keresztelte meg. Akkor még nem ragadta magával Viktorunkat a hatalom mámora. Később, 2010-ben nagyot változott a világ. Orbánnak, az előző kormányok hülyeségei miatt kétharmada lett. Orbán maga elé rendelte az egyházak hazai vezetőit. Nem a programját ismertette, hanem hűségnyilatkozatokat erőszakolt ki. Ígért fűt, fát, pénzt, paripát, csak minden templom hirdesse az ő nagyszerűségét. Az alkuk megköttettek, a főpapok Isten szolgálata helyett Orbán szolgálatába szegődtek.

Egy, csak egy ember mondta, hogy nem. Keresztény erkölcsi elveivel, papi fogadalmával lenne ellentétes, megszegné lelkészi esküjét, ha Orbán szolgálatába állna. Isten és Krisztus előtti fogadalmában arra esküdött, hogy egész életében a szegényeket, az elesetteket, a rászorulókat fogja szolgálni. Orbán egész politikai pályafutása során az ellenkezőjét cselekedte, a gazdagokat támogatta.

Nem is maradt el Orbán kegyetlen bosszúja. Törvényt módosított, törölték a MET-et a bevett egyházak sorából. Ugyanazt tette, amit egykoron az Állami Egyházügyi Hivatal. Talán nem a puszta véletlen műve, hogy a Fidesz Lendvai utcai székházában működött annak idején az Állami Egyházügyi Hivatal. A törölt MET akkor már évtizedek óta végezte jószolgálati tevékenységét, javarészt kötelező állami feladatokat, oktatás, szociális időskori gondozás, hajléktalanellátás, amik költségeit az állam kell, hogy állja. A kötelező állami norma a költségek alig 40 százalékát teszi ki, a többi az állam jóindulatán múlik. Vagy ad, vagy nem, indoklás nincs. Hiába nyert a MET pert Strasbourgban, hiába mondta ki az Alkotmánybíróság, hogy az egyház státuszának elvonása normaellenes és jogállamiság-ellenes volt, ezekre Orbán fittyet hány. Tizenkét éve az Orbán kormány mulasztásos törvénysértésben bűnös. Eleinte a költségek 40-50 százalékát kötelezően adták, de a kiegészítő támogatást Orbán utasítására Maruzsa államtitkár azért vonta el, mert a kormány szerint több ezer hátrányos helyzetű magyar gyermek támogatása az államnak nem megtérülő befektetés. Tavaly nyár óta a MET és az OLTALOM a kötelező állami feladatok elvégzéséért egy fillért sem kap az államtól. Az országszerte csaknem ezer munkatárs azóta csak adományokból, átutalt 1 százalékokból kap néha fizetést. Orbán keresztényi szeretetének köszönhetően, a keresztény Magyarországon ingyen dolgoznak. Először Ónodi István gazdasági igazgatót tartóztatták le. A vád, hogy a semmiből nem fizette meg a MET a közterheket. A vád lényege, hogy az állami bevételek növelése helyett a MET a munkatársak béreit és a rászorultak etetését, lakhatását, fűtését tartotta elsődlegesnek.

Iványi Gábor csütörtökön nem ezért fog gyanúsítottként felelni a nyomozók előtt. Hatósági személy elleni erőszak a vád. 2021 februárjában, néhány nappal Ukrajna orosz megtámadása előtt, minden előzetes bejelentést nélkülözve, egy reggelen 30 fegyveres NAV-ellenőr jelent meg a Dankó utcában. Az ott dolgozók és az odaérkezők, közöttük Iványi Gábor és én is, a testünkkel védtük az iratokat, a dokumentumokat, a számítógépeket, a munkatársakat, egyetemi hallgatókat. Ha egy hatóság, fegyveresekkel tör egy egyház központjára, akkor azt a híveknek kötelességük megvédeni. Ezt tettük, ezt tette Iványi Gábor. A vád már akkor is az volt, hogy a semmiből a MET nem fizette – mert nem volt miből – a közterheket. Tehát Iványi Gábor ellen kettős a lesz a vád. Állni fogja, mert az igazság vele van. Magyarországon Orbán alatt nem a jognak és az igazságnak van kétharmada, hanem Orbánnak és a Fidesznek.

Hát, így telnek a keresztény Magyarországon a Nagyhét megszentelt napjai. Orbán a húsvéti sonka megszegése után hátra dől és elégedetten mormolja, megtettem, amit a hatalmam, a Fidesz és az ő hívei megköveteltek tőlem. Én vagyok Magyarország legerősebb embere. Ez a keresztény Magyarország rögvalósága. Nagy bajban van az az ország, ahol a miniszterelnök keresztényi buzgalma hírből sem ismeri a keresztény erkölcsöket. Orbán ideje lassan lejár. Majd csak kimászunk belőle és a rendszeréből.