Az oltás, az ország és a csendrendelet

Odze György 2021. szeptember 22. 07:33 2021. szept. 22. 07:33

Most ez lett az új összefüggés. Két valótlan állítás egy lapon. Működik az oltás. Működik az ország. Az első tétel valótlansága feltehetően mindnyájunk előtt ismert, hiszen tudjuk, hogy az oltás nem véd meg bennünket a vírustól, különösképpen nem véd meg az az oltás, amivel a magyar kormány az első időben szédített bennünket.

Ma már egyértelmű, hogy politikai szándékból kapott előnyt a kínai vakcina, politikai nyomásra engedélyezték az oltások megkezdését.  A külügyminiszter állítólag hősies harcot folyatott Pekingben, hogy „a  nagy tolongásban mások elől megszerezze az oltóanyagot”, ami végül sikerült neki. Ment ez annál is könnyebben, miután kiderült, hogy mások nem tolongtak, de hát ez a „hősies harc” is – sok egyéb mellett – feledésbe merült. Még egy olyan ostoba hír is megjelent kormányforrásból, miszerint „európai uniós nagykövetek kérik a kínai gyárak telefonszámát a magyar nagykövettől”. Ne merüljön feledésbe a sok ezer lélegeztetőgép sem, amikért állítólag szintén a külügyminiszter küzdött és „még a repülőtér betonján is tárgyalt” a gyors szállítás reményében. A gyors szállítás meg is történt, és már azt is tudjuk, hogy egy maláj üzletemberrel kötöttek alkut, ám bizonyosságot soha nem fogunk tudni.

A drága berendezések sorsát sem ismerjük, minden bizonnyal egy kormányközeli üzletember raktárában porosodnak. Hol másutt lehetnének? Szijjártó néha nekilendül, hogy ajándékozzon néhány darabot az elfekvő készletekből. Legutóbb Mongólia volt a szerencsés nyertes, harminchármat kapott, ráadásul a külügyminiszter pénzt, üzemanyagot és fáradságot nem kímélve vitte el személyesen, ami azért nagy dolog, mert manapság kevés politikus képes ilyen nemes cselekedetre más népek egészségének megóvásáért.

Szóval működik az oltás, állítja a plakát és most már a miniszterelnök is, miközben tudjuk, hogy nem működik, de ez nem is számít, az volt a fontos, hogy a Puskás Stadionben legyenek nézők, és hogy a Vadászati Világkiállításra majd jöjjenek a vidéki gyerekek, lehetőleg minél többen és minél nagyobb lelkesedéssel nézelődjenek az agancsok között. De mindegy is. A Vadászati Világkiállítás világsiker lesz, sőt, már most is az. A kormánypropaganda lényeges eleme: valótlan dolgokat valóságként beállítani mindenféle racionális érvelés nélkül, tényekkel nem alátámasztva. Ilyen volt kedvencem, a „Brüsszel támadást indít ellenünk”, amivel sokadszor kreáltak bűnbakot a belga fővárosból. A Fidesz-támogatók nyilván nem kérdezik meg, hogy ez pontosan mit is jelent, megtanulták, hogy Magyarországot mindig támadják a gonosz erők, mert féltékenyek a sikereinkre. Így volt ez régen és így lesz a jövőben is. Ez a magyar átok.

A kínai vakcináért tehát nem tolongtak az európai kormányok. Ma már persze azt sem lehet tudni, hogy a harmincezer halottból hányat menthettünk volna meg, ha a pekingi barátaink tanácsai helyett szövetségesünkre hallgatunk és betartjuk a nemzetközi oltási előírásokat. A gyenge hatásúnak bizonyult kínai vakcina kijavítására jött a harmadik oltás gondolata, amit a kormány, mint saját találmányát állítja be, miután kiderült, hogy Európában csak ezzel – vagy még ezzel sem – lehet utazni. Ausztria, az az ország, amit Orbán korábban vicces formában úgy emlegetett, hogy „a mi laboratóriumunk”, sokkal tudatosabban járt el: Modernát alkalmazott (72 ország ismerte el), Pfizert (99 ország ismerte el), valamint Janssent (65 ország ismerte el), és oltottságuk ma vezet Európában. Ők elmondhatják, hogy az oltás működik.

Nincs ugyan plakát a bécsi utcákon arról, hogy „az oltás működik”. Elég ha tudják.

Működik az ország, ennek csakugyan számos jele van: hónapok óta egekben az infláció, aminek okairól a miniszterelnök a hétfői parlamenti beszédében elfelejtett szólni, a leggazdagabb magyarok az elmúlt „két nehéz évben” milliárdokkal lettek gazdagabbak, míg a lecsúszott rétegeknek egyre nehezebb a kapaszkodás, de működik a rabszolgatörvény. A makói Continental gumigyárban „csendrendeletet” vezettek be, amire a kormány nyilván úgy reagál, hogy „üzleti ügyekkel nem foglalkozunk”, mert ez a demagóg érvelés már bevált Rogán és Mészáros Lőrinc zavaros ügyleteiben is. Bevált, mert a demagógia ellen nagyon nehéz eredményesen védekezni, Orbánék pedig  most már kizárólag a demagógia eszközével élnek. Körülbelül így gondolta Lenin is, amikor kitalálta a „Kommunizmus annyi, mint szovjethatalom plusz villamosítás” jelszót, ami ragyogóan hangzott, de senki sem értette pontosan, és hát ez is volt a cél.

A „csendrendelet” egyébként írásos utasítás nélkül is jól működik az országban, ha egy építkezés vagy beruházás (milyen jól átörökölt szó) késik, az illetékesek (ez is) a vállukat vonogatják, jobb esetben azt ígérik, hogy harminc napon belül válaszolnak, ha pedig válaszolnak, akkor további harminc nap türelmi időt kérnek, mert a törvény erre lehetőséget ad, az illetékesek jól megtanulták, hogy egymásra mutogassanak, ha pedig a környezetükben már nincs kire, akkor lehet Gyurcsányra, Sorosra, és más „nemzetellenesekre” mutogatni, akik folyton áskálódnak. Nem kell ide csendrendelet.Ha az ország működne, nyilván nem lenne szükség ezermilliárdos devizahitelre, és ha az ország csakugyan működni akarna tisztességesen és demokratikusan, akkor nem észszerűtlen vasútfejlesztésre és tengeri kikötő vásárlásra költenék a pénzt, de hát ezt már annyiszor leírtuk. Számos európai városban  jártam, sehol olyan plakátot nem láttam, ami azt hirdette volna, hogy „az ország működik.” És emlékezzünk azért arra is, hogy 2009-ben Navracsics akkori miniszter azt mondta: „a 300 forintos euró jól jelzi a kormány kudarcát”.

Hol van már Navracsics? Hol van már a 300 forintos euró? És mintha az emlékezetünk is halványulna.