Egyetemi tananyag lesz az elesés

Föld S. Péter 2022. szeptember 1. 14:02 2022. szept. 1. 14:02

Borhy László akadémikus, egyetemi tanár, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, az ELTE rektora szerint a Magyar Rektori Konferencia elkötelezett a fiatalok testkultúrájának képzése iránt, mert az kitartásra, önfegyelemre neveli őket. Mint mondta, fontosnak tartják, hogy a hallgatók bármilyen testhelyzetben, vagy egy véletlen botlást követően képesek legyenek határozottan esni, majd sérülések nélkül felállni. Ezért írtak alá megállapodást Tóth Lászlóval, a Magyar Judo Szövetség elnökével (aki egyben az Európai Judo Szövetség elnöke, a biztonságos esések munkacsoport elnöke) arról, hogy 64 hazai egyetemen kezdik el fakultatív módon oktatni a technikákat.

Ne legyintsünk a hírre, ez nem a Monty Python híres jelenetében látható Hülye Járások Minisztériuma. A mai, összekuszált, értékvesztett világban tényleg kevés fontosabb dolog van a biztonságos elesésnél. Nem mintha manapság síkosabbak lennének az utak, mint korábban, vagy több lenne a gáncs, tény viszont, hogy egyre több az olyan ember, aki megüti magát, ha elesik. Ebben a helyzetben az elesettek nem szívesen maradnak a földön, ha tehetnék, felállnának és mennének tovább, ám ebbéli igyekezetüket egy esetleges súlyos sérülés jelentősen hátráltatja. 

Más kérdés, hogy ha már az esés gyakorlása ennyire előtérbe került – nem győzzük hangsúlyozni: jogosan – más ismeretek oktatása is szükséges lenne. Ilyen például az, ami feltehetőleg sokakat érdekelhet, hogy miként tudnak kijönni a fizetésükből, nyugdíjukból. Igaz, az Állami Számvevőszék a honlapján jó két évvel ezelőtt már adott tanácsokat a lakosságnak – akkor azt javasolta, hogy költsünk kevesebbet, mint amennyi a jövedelmünk, a többi pénzt pedig tegyük félre – ám ez az ötlet meglehetősen elnagyolt volt, és a legtöbben nem is tudták hasznát venni a mindennapi életben. Hiába próbáltak ugyanis az ajánlások szerint élni, a kiadások valamiért mindig meghaladták a bevételi oldalt. Jó volna tehát, ha ezt a tantárgyat nem csupán az ÁSZ honlapján tanítanák: sokan ugyanis tanácstalanok, ott állnak hónap végén a befizetetlen csekkekkel, és miközben reménytelenül bóklásznak a naponta emelkedő élelmiszerárak útvesztői között, arra sem futja a bevételeikből, hogy a gyógyszereiket kiváltsák. 

Lehetne tanítani azt is, hogy mit tegyünk abban az esetben, ha azt látjuk, hogy lopnak. A szemünk előtt hordják szét az országot, magánzsebekbe vándorol, aminek a közös kasszában volna a helye. Az átlagpolgár ilyen esetben csak sápítozik és szomorú lesz, mert nem tudja, hogy mi a teendő.

Ugyanez vonatkozik a hazugságokra is. Utóbbiakkal teli a padlás, mellébeszélésből, maszatolásból tényleg nincs hiány. Igaz, a hazug szólamok felismerése nehéz, ezért az erre való felkészítést már a középiskolában, sőt, az általános iskolák felső tagozataiban el kellene kezdeni, hogy mire az ifjú ember kilép az életbe, nagyobb eséllyel tudja megkülönböztetni a hiteltelen kinyilatkozásokat (például: Magyarország előre megy, nem hátra) a valódi helyzettől.

Mindent összevetve, dolgos népünkre ráférne a tanulás, mert számos olyan ismeret van, amelyet ma még sehol sem oktatnak, pedig elsajátításuk fontos volna a túléléshez. Kétségtelen, hogy a biztonságos esés is ezen stúdiumok közé tartozik, de legalább ennyire fontos volna, hogyha valaki elesik, annak az állam a felállásban is segítséget nyújtson.