Erkölcsi stiklik és hatékony keresztények

Föld S. Péter 2020. szeptember 17. 10:04 2020. szept. 17. 10:04

Semjén Zsolt szerint, ha valakit támadnak, az nem azt jelenti, hogy erkölcs stiklijei vannak, hanem azt, hogy annyira hatékonyan képviseli a kereszténységet, hogy a kereszténység ellenségei ellenségnek tekintik. Így már persze egészen más a leányzó fekvése. Gondolhattuk volna, hogy a keresztények üldözése nem lankad, hanem a tetőfokára hág.

Semjén a máriapócsi zarándoklaton vezette elő a fenti veretes magvasságot. És jól tette, hogy megvilágosított bennünket, mert mostantól legalább tudjuk, hogy a látszat néha csal. Amikor néhány évvel ezelőtt, Semjén Svédországban vadászott és elejtett egy háziasított rénszarvast, a legtöbben azt gondoltuk, hogy ez nettó gazemberség. Nemcsak a szerencsétlen állat lemészárlása miatt, hanem mert az is kiderült, hogy a KDNP nevezett nagyágyúja egy tehetős barátjának jóvoltából jutott el a távoli tájakra. Ez a tehetős barát pedig annak is köszönheti a tehetősségét, hogy a Semjén által fémjelzett kormány jóvoltából, üzleti vállalkozása jelentős megrendeléseket kapott.

Ezt gondoltuk akkor, és arra jutottunk, hogy ez nem más, mint a korrupció klasszikus esete. Ám most megkövetjük Semjén Zsoltot, mert nem erkölcsi stikliről van szó, hanem arról, hogy hősünk hatékonyan képviseli a keresztény értékeket. Segíti az üldözötteket, a menekülteket, az elesetteket, támogatja azokat az egyházakat és azokat a civil szerveződéseket, amelyek a szegény gyerekek tanításában segédkeznek. Ez van a támadások mögött, nem pedig az, hogy a svédországi vadászkaland úgy, ahogy van, gazemberség.

Ha jobban figyelünk, tudhattuk volna ezt már Semjén úr máriapócsi megnyilatkozása előtt is. Néhány évvel ezelőtt, az egyik kereszténydemokrata képviselő, akiből később Írországban nagykövet lett, bizonytalan léptekkel távozott a parlament plenáris üléséről, ráadásul, kifelé menet még kezet is fogott az épp szónokló honatyával. Első ránézésre teljesen úgy nézett ki, mint aki totálisan be van rúgva. Nos, amikor a sajtó egy része – nem a kormányhoz közeli média – mindezt szóvá tette, Rétvári Bence államtitkár a keresztények üldözéséről beszélt. Igaz, ő nem tudta olyan szépen szavakba önteni, hogy mi állt a bírálatok hátterében, de ma már tudjuk az igazi okot: Pálffy képviselő, miközben látszólag italos állapotban botladozott, valójában nem tett mást, minthogy hatékonyan képviselte a keresztény értékeket. Ez szúrt szemet a kereszténység ellenségeinek, ezért mondták a részegnek látszó képviselőről, hogy be van rúgva.

És végre, valahára, Szijjártó Péter luxusjachtos adriai nyaralására is van hihető magyarázat. Szó sincs erkölcsi stikliről, korrupcióról meg még annyira sem. Az a helyzet, hogy a külügyminiszter hatékonyan képviseli a kereszténységet.