Hanyagok voltak a magyar rendőrök?

Bánó András 2020. szeptember 17. 09:40 2020. szept. 17. 09:40

Azt hiszem, nincs olyan, aki ne emlékezne az öt évvel ezelőtti történetre, amikor 71 migráns fulladt meg egy bolgár sofőr által vezetett hűtőkamionban az ausztriai Parndorf közelében, az autópályán. Akkor a sofőr nem törődött az utazók segélykiáltásaival és dörömbölésével, így az illegális bevándorlók valamennyien megfulladtak.

Most kísértetiesen ismétlődött a történet, de szerencsére halottak nélkül. 43 illegális bevándorló ugyanis kiszabadította magát egy szellőzés nélküli hűtőkamionból Ausztriában, Bécs közelében – áll az osztrák rendőrség közleményében. A kamion Romániából indult útnak, rakterében szíriai, iraki és török nemzetiségű bevándorlókkal. Útközben egyszer sem álltak meg.

A menekültek elmondása szerint, egyre fogyott az oxigén a raktérben, többen rosszul lettek, elájultak, ezért hangosan dörömbölni, és kiabálni kezdtek. A sofőr emiatt megállt egy autópálya pihenőnél. A sajtóhírek szerint, az utasok egy csapóajtón át jutottak ki a kamionból, és többen elszaladtak közülük. A kamion török sofőrjét a rendőrök őrizetbe vették. 38 embert helikopterek és járőrök bevetésével elfogtak, ötnek sikerült elmenekülnie. Vallomásuk szerint, Törökországból érkeztek Romániába, és az embercsempészeknek fejenként 6-8 ezer eurót, azaz 2,1-2,8 millió forintot fizettek.

Olvasva ezt a hírt, egy dolog jutott eszembe. Hol voltak a magyar határőrök, amikor a kamion átjutott a román-magyar határon, majd később a magyar-osztrák határon?

Félrenéztek?