Karácsony Gergely találta fel a közlekedési dugót

Föld S. Péter 2021. június 10. 13:10 2021. jún. 10. 13:10

Megint megdőlt az a széles körben elterjedt vélekedés, hogy a Fidesz nem szereti Budapestet, bűnös városnak tartja, és ha tehetné, sóval hintené be a helyét. A valóság ennek épp az ellenkezője. A fideszesek odavannak a fővárosért, büszkék rá, csak éppen aggódnak érte, mert úgy látják, hogy nem annyira biztos, jó kezekben van, mint amikor még Orbán Viktor földi helytartója, Tarlós István volt a főpolgármester. Legújabban a közlekedési dugók miatt szomorkodnak a kormányzópárt prominensei.

Dömötör Csaba államtitkár még a parlamentben is szóvá tette azt az anomáliát, hogy Tarlós István idejében még rend volt, ám amióta nem ő áll a város élén, nincs rend, és „aki a baloldal városvezetésére kíváncsi, az pillantsa meg a belvárost vagy a külső pesti kerületeket reggel vagy délután, gigadugó van”.

A szinte mindig majdnem mindenre kapható Hollik Istvánt, a Fidesz kommunikációs igazgatóját is megihlette a téma. Ő azon kesergett a Facebookon, hogy a Jászai Mari téren lévő Országgyűlési Irodaháztól a Március 15. térig 24 perc az út autóval és még kerülni is kell. „Karácsony Gergelyék felelőtlensége idevezet”, állapította meg Hollik, aki nemrégiben azzal irányította magára a köz figyelmét, hogy a kilencedik kerületi utcaátnevezések kapcsán, az üldözött keresztényekről írt egy megható bejegyzést, ám amikor ráébredt, hogy a keresztényeket leginkább a magyar kormány által mostanság preferált Kínában üldözik, az ominózus szövegrészt kicserélte, és azóta az üldözött székelyekért aggódik.

A közlekedési dugókra a kormánypárti sajtó is rárepült: a Mandiner fotókkal súlyosbított összeállításban számolt be az áldatlan helyzetről, és arra kéri az olvasókat: küldjenek fényképeket a budapesti dugókról. Természetesen mindezt a jobbítás szándékával, hogy feltérképezhessék, hol kél el leginkább a segítség. A cikket átvette az Origo is, akikről ugyancsak köztudott, hogy a szívük csücske Budapest.

Mi pedig, nem tehetünk mást, minthogy megpróbálunk visszaemlékezni, voltak-e már akkor is közlekedési dugók Budapesten, amikor még Tarlós István volt a főpolgármester. A válaszunk egyértelmű: nem. Jó helyről tudjuk, és ezt több forrásunk is megerősítette, hogy a közlekedési dugót Karácsony Gergely találta fel, korábban ilyenről senki sem hallott, nyilván azért, mert nem is létezett, ezért volt muszáj feltalálni. Tarlós István idejében rend volt, mindenki mindennel elégedettnek látszott, különösen a 3-as metró gyakran meghibásodó kocsijait kedvelték a budapestiek. Amikor még Tarlós állt a város élén, példás gyorsasággal lehetett közlekedni, ha valaki mégis forgalmi dugóba keveredett – ami, ismételjük, Tarlós regnálása idején még nem is létezett – akkor a városvezetés visszatérítette neki a tankolás árát és még egy wellness hétvégére is befizette őt, a családjával együtt.

Ez a helyzet ma Budapesten. Aki nem hiszi, annak Tarlós István visszamenőlegesen leveri a szemüvegét és ráugrik.