Kétfarkú komédia

Föld S. Péter 2024. március 12. 19:20 2024. márc. 12. 19:20

A Magyar Kétfarkú Kutyapártnál egyetlen nap alatt lezajlott egy olyan válság, amilyen más pártoknál hetekig, hónapokig szokott elhúzódni. A párt két vezetője, Kovács Gergely és társelnöktársa, Döme Zsuzsanna Suzi vasárnap délelőtt jelentette be, hogy Kovács Gergely nem indul a XII. kerületben a polgármesteri posztért, majd a pártot vezető pár estére azt is közölte, hogy lemondanak a táselnöki címről. Egy nap elteltével aztán az egészet visszacsinálták, a tagság, amely korábban ellenük fordult, arra kérte őket, hogy maradjanak, mert szükség van rájuk.

„A Kétfarkú Kutya Párt rendkívüli taggyűlése ma megerősítette társelnöki pozíciójában Kovács Gergelyt és Döme Zsuzsanna Suzit 54 igen, 1 nem szavazattal és 1 tartózkodással” – ezt közölte a nyilvánossággal Terdik Roland, az MKKP kommunikációs vezetője hétfőn késő este. 

A rövid közlésben több információ van, mint azt elsőre gondolnánk. Egyfelől az, hogy a Kétfarkúaknak a két társelnökön kívül tagsága is van, mindemellett kommunikációs vezetővel is rendelkeznek, mégpedig az ezidáig teljességgel ismeretlen Terdik Roland személyében. A lényeg azonban nem ez, hanem hogy a vicces szövegeikről ismert Kétfarkú Kutyák – legalábbis a felszínen – egyetlen nap alatt túltették magukat a párt létét is veszélyeztető válságon. Mert bárki bármit is mond, Kovács Gergely, majd a hozzá párttársként és magánéletileg is csatlakozó Döme Zsuzsanna Suzi nélkül a Kutyapárt sehol sem lenne. 

Mint ismeretes, a Kétfarkú Kuryapárt viccpártnak indult: ingyen sört, örök életet ígértek mindenkinek, valamint azt követelték, hogy legyen minden jobb. Kezdetben talán maguk sem gondolták komolyan, hogy a viccelődés komolyra is fordulhat, ám az elmúlt néhány évben – annak ellenére, vagy talán éppen azért, mert egyre kevesebbet hallattak magukról – népszerűségük növekedett és mára már a Momentummal és a Mi Hazánkkal együtt rendre a parlamenti bejutás körül teljesítenek. 

Kovács Gergely önkormányzati képviselő a XII. kerületben, Döme Zsuzsanna Suzi pedig alpolgármester a Ferencvárosban, ám ennél többre ők maguk sem vágytak. (Kivéve talán, hogy Kovács Gergely polgármester lehessen a Hegyvidéken és legalább egy képviselőt bejuttassanak az Európai Parlamentbe.) Ennek a szándéknak tett keresztbe a Kutyapárt tagsága, amikor a szombati szavazáson nem támogatták, hogy Kovács induljon az előválasztáson. Kovács úgy látta, hogy ilyen körülmények között nem érdemes indulnia, mert három ellenzéki induló a Fideszt segítené győzelemhez, ezért jelentette be vasárnap délelőtt, hogy ebben az esetben nem akar polgármester lenni a XII. kerületben, majd vasárnap este Dömével együtt a társelnöki posztról is lemondtak.

Vasárnap estére tehát teljes volt a káosz és a világvége hangulat a Kutyapártnál, amit Nagy Dávid pártigazgató – igen, ilyen is van a Kutyáéknál – így fogalmazott meg: „Kurva nehéz két napon vagyunk túl: a tegnapi napon az elnökség azon előterjesztését nem szavazta meg a tagság, miszerint a XII. kerületben, előválasztáson keresztül indulna Gergő polgármesterként, olyan feltételekkel, hogy bármilyen más ellenzéki párt és a Fidesz nélkül is győzelem esetén többsége van önmagában az MKKP-nak.” Nagy Dávid egyben azt is bejelentette: hétfő estére rendkívüli taggyűlést hívott össze, hogy a magát időközben meggondoló tagság rábírja a két vezetőt a maradásra

A kezdeményezést siker koronázta, a tagok Kovácsot és Dömét megerősítették a pozíciójukban és - ezzel ellentmondva saját, egy nappal korábbi véleményüknek – „engedélyezték”, hogy Kovács Gergely induljon az előválasztáson és megmérkőzzön a másik két ellenzéki párt jelöltjével.

Látszólag tehát béke honol az olajfák alatt, ám a történteknek bizonyára lesz még folytatása. Ami történt, az tűzoltásként fogható fel, de a párt szerepéről kialakult ellentétek ezzel a gyors megoldással nem oldódtak meg. Ez onnan is látszik, hogy Gráf Tamás országos hálózatfejlesztő máris bejelentette, hogy távozik a pártból. Mint írta, „a tagság a társelnökök felmondásával kapcsolatos zsarolásnak köszönhetően megszavazta, hogy a XII. kerületben koordináltan induljunk a DK-val. Én ehhez nem tudom adni a nevemet, ez nem az a Kutyapárt, amiért itt vagyok". 

A következő hetekben bizonyára kiderül, hogy megőrzi-e pozícióját a Kétfarkú Kutyapárt, vagy lassú, esetleg gyors hanyatlásnak indul. Egyelőre csak annyit látni, hogy a mindennel viccelődők a szimpatizánsaikat alig több mint 24 óra leforgása alatt előbb megijesztették, majd meg is viccelték.