Orbán, aki nem foglalkozik nőügyekkel, nem utasította lemondásra Novák Katalint

Föld S. Péter 2024. május 26. 07:50 2024. máj. 26. 07:50

Rémálomként élte meg Orbán Viktor a februárban kirobbant kegyelmi botrányt, mondta a miniszterelnök évértékelőjében, és ezt most a Blikknek adott interjúban is megerősítette. Állítása szerint nem tudott az előzményekről, mert „vannak dolgok, amelyekre föl lehet készülni, de itt egyszer csak azt láttam, hogy támadást indítottak a baloldali pártok a köztársasági elnök asszony ellen.”

Tehát, mint Magyarországon minden bajnak, a kegyelmi botránynak is a baloldali pártok az okozói. Felfrissítenénk a miniszterelnök emlékezetét, akit láthatóan csöppet sem zavar, hogy felcserélte az okot az okozattal: az ügy, amelybe az államfő mellett a volt igazságügyi miniszter is belebukott, nem azzal kezdődött, hogy a „baloldali” pártok megtámadták az államfőt. Sokkal inkább azzal, hogy az elnöki kegyelemben részesült K. Endre helyettese volt annak az igazgatónak, aki a bicskei gyermekotthonban több kiskorú fiút szexuálisan bántalmazott. K. Endre megpróbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak. Emiatt K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte bíróság, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és közügyek gyakorlásától.

Orbán állítása szerint ő teljesen eszköztelen volt abban a helyzetben, mégpedig azért, mert „Magyarországon a köztársasági elnöki intézmény jól el van választva a mindenkori kormánytól és a mindenkori parlamenttől”.

Ennek némiképp ellentmond, hogy Novák Katalin, még hivatali idejében, arról beszélt, hogy rendszeresek a találkozói a miniszterelnökkel, s mivel a két hivatal, a Karmelita és a Sándor palota közel van egymáshoz, ráadásul még egy átjáró is összeköti az épületeket, vagy ő sétál át Orbánhoz, vagy a miniszterelnök látogatja meg őt. 

Orbán azóta is sajnálja, hogy Novák Katalinnak távoznia kellett, mert „a mi politikai táborunkban vannak személyes érzelmek, nem szoktunk erről beszélni, mert nem tartozik ez a nyilvánosságra, de barátságok vannak a jobboldalon. Nem egyszerűen munkatársak vagy kollégák, hanem barátok is vagyunk. És ezt a barátságot nem is akarom megtagadni Novák Katalinnal. Nem volt kellemes beszélgetés.” (Itt Orbán arra a beszélgetésre utal, amely állítása szerint Novák február 10-i lemondása után történt közöttük.) 

Orbánnak tehát állítása szerint nem volt köze sem a kegyelmi kérvényhez, sem pedig az államfő lemondásához. Nincs okunk kételkedni a miniszterelnök szavaiban, hiszen tőle tudjuk, hogy ő még sohasem hazudott az embereknek. Fogadjuk el ezt alapvetésnek, és próbáljunk úgy tenni, mintha elhinnénk, hogy az ominózus kávézás nem Novák lemondása előtt, hanem, ahogy most Orbán Blikk Talknak! nyilatkozta, utána történt.

Orbán, mint tudjuk, nem foglalkozik nőügyekkel, arra viszont emlékszünk, hogy a kegyelmi botrány kirobbanásakor Novák Katalin épp Dohában ápolta a magyar-katari kapcsolatokat. Három naposra tervezték a látogatását, ám ezt megszakítva, csupán két napot töltött a gazdagságáról elhíresült országban. Novák, mielőtt felszállt volna a gépe, hogy hazahozza, egy órát ült az autójában és valakivel telefonon beszélt. Elképzelni sem tudjuk, hogy ki lehetett a vonal másik végén. Abban a helyzetben józan paraszti ésszel Orbán Viktorra tippelnénk, de ezt a feltevést el kell hessegetnünk, mert ha így lett volna, arról a miniszterelnök bizonyára beszámol a Blikknek.

Amit biztosan lehet tudni: Orbánnak nincs szerencséje az általa kinevezett – és a parlament fideszes többsége által megválasztott – államfőkkel. Novák, akárcsak a plágium botránya miatt dicstelenül távozni kényszerült Schmitt Pál ugyanúgy Orbán kreatúrája volt, mint a most magyar földek külföldieknek történő eladása miatt bajba került Sulyok Tamás. Annak idején Kádárról terjesztették, hogy milyen rendes ember ez a János bácsi, kár, hogy annyi gazemberrel van körülvéve. Orbán volt és jelenlegi államfői nem gazemberek, őket leginkább azzal lehet vádolni, hogy pártkatonák, s mint ilyenek, már eleve alkalmatlanok voltak a miniszterelnök által nekik adományozott tisztségre. 

Akik erre azt mondják, hogy Orbán alkalmas miniszterelnöknek, kár, hogy ennyi alkalmatlan ember veszi körül – itt és most nem csak a bukott államfőkre gondolunk –, azoknak a szíves figyelmébe ajánljuk, hogy Orbán vette körül magát ezekkel az alkalmatlan személyekkel. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom