Orbán elárulta, hogy mire használja a Fidesz a sajtót

Föld S. Péter 2023. január 26. 14:30 2023. jan. 26. 14:30

​​​​​​​„A média stratégiai ágazat és szuverenitási kérdés, mert aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását és azon keresztül az országot.” Ezt mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi elnöke az MCC második, Budapesten rendezett nemzetközi médiakonferenciájának szerdai nyitónapján. Orbán ehhez azt is hozzátette: a 2010 előtti Magyarországon a nemzeti média aránya nem egészen 24 százalék volt, ami „borzalmas kiszolgáltatottságot” jelentett, és mostanra került 50 százalék fölé. Emlékeztetnénk az olvasót, hogy a Fidesz újbeszél nyelvén a nemzeti azt jelenti, hogy fideszes.

Orbán Balázs, aki csak névrokona Orbán Viktor miniszterelnöknek, viszont az utóbbi időkben egyre többször szólal meg fontos ügyekben, ezzel gyakorlatilag kikotyogta, hogy mire kell a Fidesznek a média. Nem arra, amire eredetileg ki lett találva, vagyis, hogy tájékoztassa az embereket a hazájukban és a nagyvilágban történtekről, hanem azért, hogy befolyásolja a gondolkodásukat és ezáltal uralkodhasson rajtuk.

Ez a felismerés a legfőbb magyarázata a Fidesz immár zsinórban negyedik, kétharmados győzelmének. Ha az emberek, elsősorban a többnyire falun élő szegényebb sorsú magyarok, az elmúlt majdnem tizenhárom év botrányainak csak a töredékéről értesültek volna, akkor már régen nem a Fidesz „uralná” Magyarországot.

A Fidesz azonban hamar felismerte, és azóta gondosan ügyel arra, hogy a valódi hírek csak megszűrve, vagy még úgy se jussanak el azokhoz, akik kizárólag a közmédiából, vagy az állami pénzekből (értsd: az adófizetők milliárdjaiból) működtetett sajtóból tájékozódhatnak. Különösen botrányos ez a közmédia esetében, amelynek elvileg pártatlanul, hitelesen és szakmailag magas színvonalon kellene tájékoztatnia az embereket arról, hogy mi történik Magyarországon és a nagyvilágban. Ez azonban messze nem így van: a Fidesz nem tájékoztatni akar, hanem – mint Orbán Balázs volt szíves említeni – uralkodni az emberek gondolkodásán és az országon. Ezért nem hallott még a békésborzadályi Mari néni Völner Pál egykori államtitkár viselt dolgairól, sem arról, hogy az önmagában is példátlanul pofátlan vesztegetési ügy szálai egészen magas kormányzati köröket érinthetnek. Ezért nem tudja a Rémrettentőn élő Józsi bácsi, hogy Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor egykori pajtása, egyszerű gázszerelőből az ország egyik leggazdagabb emberévé küzdötte fel magát, valamint, hogy Tiborcz István, a miniszterelnök ugyancsak milliárdos veje épp a napokban adott el egy orosz milliárdoshoz közeli cégnek két osztrák síhotelt.

Miután a média nem kis része „nemzeti” (azaz fideszes) tulajdonban van, ők csak arról hallottak, hogy az Oroszország elleni uniós szankciók ártanak Európának, de különösen Magyarországnak, arról viszont már nincs tudomásuk, hogy az Orbán-kormány mindezen szankciókat kivétel nélkül, rendre megszavazta, mint ahogy azt sem kötik az orrukra, hogy Magyarországon az infláció az uniós átlag kétszerese, nem mellesleg a legmagasabb Európában.

A magántulajdonban lévő, vagy éppen pártokhoz közeli média esetében még megengedhető volna az elfogultság, ám a hazugság, az elhallgatás, az uszítás és a gyűlöletkeltés ott sem lehet pálya. Orbán Balázs a „Konferencia a publikálás jövőjéről” című konferencián most hivatalosan is bevallotta, amit persze eddig is tudtunk: hogy nemcsak a tudás hatalom, de a tudatlanság is. Utóbbi persze nem azoknak a kezében erő, akiket információs rezervátumba kényszerítettek, és akik emiatt mit sem tudnak arról, hogy mi zajlik körülöttük.