Orbán rendre ellopja a showt

Németh Péter 2023. november 11. 07:00 2023. nov. 11. 07:00

Azt mondja Orbán Viktor, még pénteken a saját rádiójában (Kossuthnak hívják, de csak megtévesztésből), hogy Brüsszelnek fogalma sincs a magyar életről. Meglehet, hogy ez így van, de nekünk sajnos van.

Ezzel együtt, persze Brüsszel sem egészen más planéta, a hírek talán oda is eljutnak, de az kétségtelen, hogy nincs részük a magyar kormányfő által teremtett szóbeli Kánaán élményéből. Nem gondolnám, hogy Brüsszel – legyen az bárki – megállás nélkül bújja az Orbán-szövegeket; ha így lenne már kitiltották volna a belga fővárosból. Halmai Katalin, a Népszava brüsszeli tudósítója elmesélte, hogy az EU vezetése először és utoljára akkor akadt ki Magyarországra, illetve a magyar vezetésre, amikor ellenséges plakátokkal szórta teli Magyarországot. Egyébként nem nagyon érdekli „Brüsszelt” a magyar kormány folyamatos elégedetlensége, mindaddig biztosan nem, amíg amúgy szépen beáll a sorba, és megszavazza, amit kell. 

Annak ellenére sem érdekli az EU vezetését, hogy mi hangzik el Orbán szájából, hogy – ugyancsak Halmai Katalintól hallhattuk –, a magyar kormányfő rendre ellopja a showt mások elől. Megjelenésére a belga fővárosban, kijelentéseire újságírók tömege kíváncsi, ami persze nem meglepő: mindig tud valami váratlan dologgal előállni.

Ebből a szempontból mi, magyar újságírók szerencsésnek is mondhatjuk magunkat, velünk hétről-hétre osztja meg magvas gondolatait. Tudom: a velünk enyhén szólva túlzás, mert hát velünk éppenséggel nem is áll szóba, mi csak felszedegethetjük a földről az elszórt gondolat-magvakat, hogy aztán hosszan emésszük őket.

A legutóbbi péntek sok ilyen magvat hozott, és lám, élünk is belőlük, bár megemészteni azért egyáltalán nem könnyű. 

Azért néhány orbáni kijelentést idehelyezek az Olvasó elé, boldoguljunk együtt velük. Tudom, mondanák ezt most sokan, mi a fenének foglalkozunk mi ennyit az ilyesmikkel, Ungár Péter is elmondta: a magyar ellenzéknek az a baja, hogy állandóan Orbánnal foglalkozik, ahelyett, hogy ügyekkel állna elő. Őszintén fogalmam sincs, voltaképpen ez mit is jelent, ráadásul, ha az ügyeket éppen Orbán állítja elő; nélküle nem történik semmi, de vele annál inkább. Most például, idézem az Origot, gazdaságtörténeti bravúrt hajtott végre, hiszen tíz százalék alá szorította az inflációt. És mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy ezt ő tette, méghozzá értünk. A húsz százalék fölötti inflációt az EU, a szankciók és a háború okozták, a letörés, leteperés, lebirkózás maradt Orbánra. 

De nem erről akartam szólni, csak úgy eszembe jutott, mint ahogy az is, micsoda szerencse: a KSH jelentése alapján, pont tíz százalék alá süllyedt az infláció. Bizonyára az én gonosz gondolataimban létezik csak olyan elképzelés, hogy ezt a KSH akár megrendelésre is csinálhatta; szerényen, de megjött az egy számjegyű adat (9,9). Ahogy az előbb idéztem: a gazdaságtörténeti csoda.  

Térjünk vissza azonban a magvakhoz: úgy fogalmazott a miniszterelnök a rádióban, nem azért hoztuk létre az Európai Uniót, hogy rossz döntések szülessenek. Így beszélt: többes szám első személyben. És azért ez valóban politika-történeti csoda: Orbán immár oda pozicionálta magát az alapító atyák közé, és ez mindenképpen új elem az orbáni történet-fejlődésben. Igen, legyünk büszkék: a mi Vezérünk már ott van azon a történelmi tablón, amelyen az unió létrehozói láthatóak. Fogadjuk el tőle, ha így emlékezik, ma már oly sok fiatal van a választási korhatáron, miért ne fogadnák el, hogy ez így történt. Mint ahogy azt is nyilván készséggel elfogadják, hogy – megint csak Orbán szerint – Brüsszelt a globalista elit irányítja. Hogy pontosan kikből áll a globalista elit, azt nem tudjuk, de nem is kell tudnunk; ők léteznek, vannak, ott lebegnek valahol Brüsszel felett és beleavatkoznak minden döntésbe. Abba is beavatkoznának, hogy mi, magyarok hogyan éljünk, kiket engedjünk be az országunkba. Mi azonban állunk a vártán, új törvényt is fogunk hozni, annak érdekében, hogy ide idegenek ne jöhessenek. Megint Orbánt idézem: hogy mini Gázák ne jöjjenek létre Budapesten.

Ami ugye egyben ütés is a Karácsony vezette fővároson: ha rajtuk múlna, itt idegen bandák gyilkolnák egymást és a zsidókat. Mert nem pusztán a migráció és a terror járnak kéz a kézben – idézet O.V.-tól –, hanem a magyar ellenzék és Budapest főpolgármestere is fogja a kezüket. Mert ezek így együtt, ellaknák tőlünk az országot (copyright OV). És figyeljünk a finomságokra: itt már országról beszél a szerző, vagyis a Budapesten létrejövő mini Gáza elborítaná az országot. És ezt ő már végképp nem engedheti. Így aztán a békénket is neki köszönhetjük, mint ahogy azt is, hogy teljesítette minden tervét és ígéretét, azaz megőrizte a nyugdíjak reálértékét, a munkahelyeket, és ugye leszorította az inflációt. 

Hát Brüsszelnek tényleg fogalma nincs a magyar életről. Mint ahogy nekünk sincs. Meglehet, persze, hogy mi nem is vagyunk magyarok.