Sótájm

Föld S. Péter 2021. november 21. 07:10 2021. nov. 21. 07:10

„Zsocával készülünk a vasárnap esti sóra”. Ezt a szöveget írta Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke a Facebookon megosztott fotó fölé. Hogy mire készülnek a derék urak, az egyelőre meglepetés, majd megtudjuk, ha eljön az ideje.

Addig csak sejtéseink lehetnek: ezek itt ketten főzni fognak, vagy káromkodni. Vagy enni, mert Németh Szilárd ahhoz is ért. Meg persze a civil szervezetek eltakarításához. Erről beszélt néhány évvel ezelőtt, s ebben a műfajban barátja, Zsoca is otthon van. Amikor 2017-ben civil aktivisták jelentek meg a parlamentben, hogy az igazságügyi bizottság vitáján a civileket megbélyegző törvény ellen tiltakozzanak, a lovagkereszttel kitüntetett publicista a Karc FM-en futó műsorában a következőket mondta: „Ha még egyszer ezek vagy ilyenek megjelennek a parlament épületében, és ott megzavarják a munkát, akkor úgy kell őket kivágni, mint a macskát szarni. Ha a taknyukon és a vérükön kell őket kirángatni, akkor a taknyukon és a vérükön.”

Jól olvasták, ráadásul még ezt is hozzátette: „Ha kell, akkor szanaszét kell verni a pofájukat. Ez ugyanis Magyarország parlamentje, nem pedig a nyilvános vécé, ahová ezek valók.”

Két összeillő ember, a Fidesz öklei. Harcosok, akik a vezérért mindenre képesek. Talán még arra is hajlandók lennének, hogy normálisan viselkedjenek, de ezirányú felkérés nemigen érkezik, ekkora áldozatot nem vár el tőlük a párt. Amit tudunk: Sziszi és Zsoca vasárnap este készülnek valamire.

Sok jóra nem számíthatunk e furcsa pártól, mert csak azt tudják adni, ami a lényegük. Birkafejet enni egészben a nagy nyilvánosság előtt, és káromkodni, amit utóbb publicisztikának neveznek. Mindez azonban nem riasztotta el Magyarország kormányát, és lovagkeresztet adományozott az 5-ös számú Fidesz-tagkönyv tulajdonosának. Sokan fel is háborodtak akkor, de Lázár János – még a kitüntetést átadó kancelláriaminiszterként – csitította a tiltakozókat. „Én azt gondolom személyesen, Bayer Zsolt eddigi munkásságában sokkal több az elismerésre méltó, mint a hiba, ezért a kitüntetést helyes dolognak tartom."

Vagyis, Lázár János szerint Zsoca többször nem volt rasszista, kirekesztő és obszcén, mint ahányszor rasszista volt, kirekesztő és obszcén. Azaz, ha valaki időnként rasszista, máskor meg nem, akkor az helyénvaló. Ha a menekülteket potenciális terroristának nevezi, és visszaküldené őket a sivatagba teveszart zabálni, az Lázár János szerint nem gusztustalan, gyomorforgató és vállalhatatlan, hanem hiba. Cigányozni, zsidózni úgyszintén. És miután Zsoca nem minden mondatában nevezi teveszart zabálóknak a menekülteket, nem minden írásában cigányozik és zsidózik, ezért Lázár János szerint a munkássága inkább elismerésre méltó, mint hibás.

Ha egy tolvaj csak néha lop, de élete nagyobb részben nem, az elismerésre méltó és kitüntetést érdemel.

Sziszi sem mindig főz, néha például alelnöke a Fidesznek, ami persze önmagában nem enyhítő körülmény, de látványnak egy fokkal jobb, mint amikor a nagy nyilvánosság előtt birkafejet töm magába.

Nem tudjuk, mire készül Sziszi és Zsoca, de szinte biztos, hogy értünk készülnek, nem ellenünk. Még az sem kizárt, hogy nyilvánosan oltakozni fognak. Felveszik az oltást, jó példát mutatva e Fidesztől ölelt kis ország lakóinak. Ha így lesz, akkor mea culpa. Megszaggatjuk a ruhánkat és hamut szórunk a fejünkre.

Addig is, mindenki őrizze meg a nyugalmát és vigyázzon a pénztárcájára!