Szép volt, Gyula!

Dr. Dávid Ferenc       2022. április 16. 09:50 2022. ápr. 16. 09:50

A Mandiner nevet viselő kormány-közeli hírportál új sorozatában – Mi történt a választáson? címmel – a magyar nyilvánosság neves szereplőit kérdezi meg az áprilisi voksolás tanulságairól. Ennek keretében eddig tizenhatan mondták el véleményüket a Mandinak, közöttük: Balogh Gábor (újságíró), Bayer Zsolt (senkiházi),  Baja Ferenc (örökös MSZP-mindenes). A legújabb interjúalany: Thürmer Gyula (T. Gy.), a Munkáspárt elnöke. Megmondom a frankót, eddig nem nagyon érdekelt a folytatásos okosság-áradat, de most felkaptam a fejem, és figyelmesen elolvastam a rutinos pártvezér megrázó mondatait. 

  • „A kormánypártok programjából sok mindent a Munkáspárt is megcsinálna, a Fidesz-KDNP választási győzelme pedig nem véletlen: jól kormányoztak, jól vették a járvány és a háború akadályait” – véli T. Gy. Bizonyára elkerülte Gyula vitéz figyelmét, hogy több, mint 45 ezer magyar halottja van a pandémiának (lakosság-arányosan a legrosszabbak között vagyunk a világon), és a háborúval kapcsolatos fejlemények végeredményét senki sem tudja, mivel a véres küzdelemnek még nincs vége. Szövetségeseink ferde szemmel néznek ránk, a szomszédos Ukrajna elnöke pedig kifejezetten neheztel a hazánk politikai vezetésére, és talán csak Putyin elnök lehet maradéktalanul elégedett magatartásunkkal.
  • „A választások eredménye várható volt, meggyőződésem volt, hogy a Fidesz-KDNP koalíció megnyeri a választást, az ellenzék pedig elveszti. Ennek a fő oka, hogy ma Magyarországon a parlamenti pártok közül a Fidesznek és a KDNP-nek van megvalósítható, reális programja az ország megőrzésére, megmentésére és fejlesztésére.”  T. Gy. kamuzik, hiszen a Fidesz (nem először) „elfelejtett” választási programot készíteni, míg az egyesült ellenzék egy közel hetvenoldalas szakmai anyagot állított össze. Azt persze elismerem, hogy a háború minden programvitát felülírt, de az szimpla hazugság, hogy az „Egységben Magyarországért” ne készített volna írásos formátumú és egyeztetett tervkoncepciót! 
  • „Ellenzéki párt elnökeként is azt gondolom, hogy a Fidesz megszolgálta ezt a győzelmet. Nyertek, hiszen a magyar társadalom jelentős része azokra a gondolatokra szavazott, amelyeket ők megfogalmaztak. És nyertek azzal, amit az elmúlt esztendőben a magyar emberekért tettek.” Basszus! Ha ennyire jól kormányzott az elmúlt években a Fidesz-KDNP koalíció, akkor a Thürmer vezette Munkáspárt és a vele szövetséges – Szanyi nevével fémjelzett – ISZOMM miért nem támogatta nyíltan Orbánékat? Melléjük kellett volna állni, és bátran hirdetni álságos igéjüket! 
  • „Arra biztatnám a magyar kormányt, hogy a függetlenséget bármi áron védje meg, ha ez nem megy a NATO-n belül, akkor azon kívül. Ez nem egy ördögtől való gondolat, hiszen Marine Le Pen francia elnökjelölt is bejelentette: győzelme esetén kilépnek a NATO-ból. Persze ehhez nagy fokú bátorság kellene, de mi ezt javasoljuk.” Ezek az interjú utolsó mondatai, vélhetően itt már a Munkáspárt elnöke elvesztette a fonalat. Le Pen asszony természetesen nem léptetné ki országát a katonai szervezetből, hanem az ukrajnai háború végével „stratégiai közeledést" sürgetne Franciaország és Oroszország között. Győzelme esetén nem a szövetségből, csupán a NATO katonai parancsnoki struktúrájából léptetné ki Franciaországot. Az ultrabalos Thürmer tehát hamisan hivatkozik a szélsőjobboldali szőke asszonyságra, ez azért még a megzavarodott magyar munkásvezértől is elfogadhatatlan. Úgy tűnik, hogy Le Pen asszonynak szurkol az április 24-i – sorsdöntő – elnökválasztáson! 

 

Most, hogy kitomboltam magam, megfogadom, hogy a „Mi történt a választáson?” című sorozat további fejezeteit már nem olvasom el. A megsemmisítő hatású Thürmer-epizód nálam a csúcsot jelenti, ezért kivételt csak akkor teszek, ha a jelzett témában a letisztult és originális stílusban muzsikáló Bunyós Pityu, Lagzi Lajcsi és a Jó Laci Betyár is nyilatkozik.