Vita a „köztévében": hírhamisítóék fordítva ülnek a lovon

Föld S. Péter 2024. május 24. 07:20 2024. máj. 24. 07:20

Provokációnak nevezte Donáth Anna, ahogy az adófizetők évi 140 milliárd forintjából fenntartott MTVA vezetője tájékoztatta az EP-választáson induló pártok vezetőit a közmédiának nevezett csatornán rendezendő vita feltételeiről. Kiegészítenénk a Momentum elnökének véleményét: nemcsak provokáció és mint ilyen, elfogadhatatlan, hanem egyben szereptévesztés is, ahogyan a közmédia hozzááll a feladathoz.

A köztévének csúfolt, ám valójában a Fidesz szolgálatába szegődött csatornának ugyanis nem a saját elgondolásai alapján – feltehetőleg a rogáni agytröszttel egyeztetve –, hanem a vitában résztvevő pártokkal közösen kellett volna kialakítani a vita lebonyolításának feltételeit. Már amennyiben az lett volna a cél, hogy a választópolgárokat érdemben tájékoztassák arról, mit gondolnak az egyes pártok Európáról, az Európai Parlamentbe bejutó politikusaik mit kívánnak képviselni az Európai Unióban.

A hírhamisító Papp Dániel vezette MTVA a pártokhoz eljuttatott levelében közölte az érintettekkel, hogy 11 vitázót hívtak meg a Várkert Bazárban berendezett stúdióba. Papp Dánielék a tervezett témákat is megjelölték: állításuk szerint az EU által rendszeresen végzett felmérések alapján választották ki a témaköröket. „A témák kiválasztásánál az Európai Parlament megbízásából végzett Eurobarometer közvélemény-kutatás 2024. évi tavaszi felmérésének eredményeit vettük alapul” – írta a Papp Dániel a pártok vezetőinek. 

Csakhogy azok nem annyira hülyék, mint amennyire a közmédiánál gondolják, ráadásul még a sajtóban is vannak, ha nem is túl nagy számban, a Fidesztől függetlenül működő szerkesztőségek. Ezek egyike, a 444 vette észre, hogy Papp Dániel – nem meglepő módon – hazudik. A vezérigazgató szerint az Eurobarometer kutatásai alapján, az európai emberek számára a legfontosabb témák a következők: az EU biztonsága, migráció, mezőgazdaság, demokrácia. Ezeket a témaköröket ajánlotta a pártoknak vitára, fejenként mindenkinek két (értsd: kettő!) percet adva, hogy kifejtse a véleményét. 

Ám, szemben Papp Dániel állításával, az Eurobarometer felmérése szerint nem ezek az európaiak legfontosabb témái, hanem a társadalmi kirekesztettség, a közegészségügy, új munkahelyek teremtése, valamint az EU biztonsága. Magyar viszonylatban is más a sorrend, mégpedig a következő: közegészségügy, új munkahelyek teremtése, Európa jövője, társadalmi kirekesztettség. 

Mindez köszönőviszonyban sincs a Papp Dániel által leírtakkal, de az MTVA által ajánlott vitával más bajok is vannak. Például az, hogy a vitavezetők kiválasztásánál az MTVA még a látszat kedvéért sem próbált úgy tenni, mintha pártatlan és elfogulatlan volna. A két kijelölt vitavezető személye ugyanis eleve „garantálja”, hogy a megszólalók esélyegyenlősége sérüljön. Egyikük, Volf-Nagy Tünde nemrégiben még a kegyelmi botrányba belebukott – és korábban a Fidesz alelnöki tisztét betöltő – Novák Katalin tanácsadója volt, azelőtt, majd Novák távozása után ismét az Orbán Viktornak alákérdező sajtómunkáshad egyik oszlopa. A másik „vitavezetőt,” Németh Balázst még ennyire sem kell bemutatni: ő hosszú éveken át a köztévének nevezett csatorna hírolvasója és egyik arca volt. Amikor Németh 2022 augusztusában bejelentette távozását a köztévétől, az MTVA mindössze annyit közölt a nyilvánossággal, hogy hősünk „számos alkalommal bizonyította magas szintű szakmai hozzáértését, amelynek elismeréseként 2021-ben átvehette a közmédia egyik legrangosabb kitüntetését, az Egyesy Géza-díjat...”

Németh Balázs tehát az MTVA akkori közleménye szerint magas szinten bizonyította szakmai hozzáértését, ám érdemes árnyalni a képet: a pártatlan, szakmailag magas színvonalú újságírásnak ez a vezéralakja ugyanis még a pártatlannak nehezen nevezhető Médiatanács haragját is kivívta. Olyannyira megorroltak a Németh munkáltatójaként szereplő Híradóra, hogy meg is büntették, amiért az Egyesy-díjas hírolvasó – a közszolgálatiság eszméjének kifejezetten ellentmondva, politikai szimpátiáját nem rejtve véka alá – Hadházy Ákos független képviselő egyik parlamenti akcióját kommentálta. Németh akkor úgy vezette fel a Hadházy parlamenti táblás akciójáról szóló hírt, hogy „primitív, bunkó, felháborító akcióval nyitotta a szezont az ellenzék”.

Ezer sebből vérzik tehát a közmédia által vitának kinevezett parasztvakítás. Még a Holdról is látszik – de Brüsszelből biztosan –, hogy nem eligazítani akarják az embereket, akik így valós információk birtokában szavazhatnának június 9-én, hanem letudni egy számukra kínos és hozzáértés híján megoldhatatlan feladatot. Nem megrendeznék, hanem kipipálnák hírhamisítóék a vitát, hogy aztán a következő választásig feledésbe merüljön az a 8 perc, amikor ellenzéki politikusok nem csak lejárató, riportnak álcázott propagandaanyagokban jelenhettek meg a képernyőn.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom