Brutál erős chilis bab, sütve

Valentin 2021. január 26. 16:42 2021. jan. 26. 16:42

A Bud Spencer-féle Piedone filmek emelték piedesztálra a chili con carnét, illetve a sült babot. Az eredetileg ordítóan erős étel sokat szelídült az európai konyhákban, ahol gyakran már főzés közben hozzákeverik és a hússal együtt párolják a babot.

Hozzávalók:

50 dkg marhalapocka és marhanyak vegyesen
10 dkg darált marhahús
50 dkg vörös vesebab
4 dl paradicsomszósz
1 sárga és egy piros húsú kaliforniai paprika 
kis üveg barna sör (porter vagy stout a legjobb)
½ liter húsleves
1 nagy fej vöröshagyma
4 nagyobb gerezd fokhagyma
2 evőkanál morzsolt oregano 
2 evőkanál őrölt római kömény
2-3 felvágott friss chili és kevés cayenne bors
1 evőkanál natur kakaópor vagy 2-3 nagy kocka jó minőségű étcsoki
1 púpos teáskanál fahéj,
olívaolaj, só

Elkészítése:

Egy lábosban olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát, a felvágott chilit és a cayanne borsot. Ha a fokhagyma sárgulni kezd, rátesszük a fél kilónyi, igen apró kockára vágott és a darált húst, a paprikát, majd addig kevergetjük, amíg a hús megbarnul. Akkor hozzáteszünk egy-egy evőkanál őrölt római köményt és szárított szurokfüvet (oregano), jól összekeverjük, felöntjük a sörrel és kis lángon negyedórát főzzük. Hozzáadjuk a paradicsomszószt, a csokoládét (vagy a kakaót), a fahéjat és az előfőzött babot. Felöntjük még fél liternyi húslevessel. Előmelegített (180-200 fok) sütőbe téve sütjük, amíg a levét elfővi, aztán már tálalhatjuk is.