„Helló, ubik!" – De nem Orbán-módra

Veress Katka 2020. július 3. 17:58 2020. júl. 3. 17:58

„Helló, ubik!" címmel tett közzé videót Orbán Viktor nemrégen a Facebook-oldalán. A rövid, 12 másodperces videóban a kovászos uborka készítését mutatta meg, de valószínűleg a miniszterelnök uborkája nem lett túl sikeres, hiszen a jó kovászos uborkához kovász, vagy kovászolt kenyér szükséges, amit ő – ahogy a videóban is látható – elmulasztott.

Abban bízva, hogy miniszterelnökünk olvassa a Hírklikket és kipróbálja a „kovászos" kovászos uborka csodálatos ízét, vágjunk is bele az elkészítésébe.

 

Hozzávalók:

3 kg uborka (kovászolni való)

1 fej fokhagyma (ízlés szerint)

1 csokor kapor

1 szelet kenyér ( kovászos), vagy 1 evőkanál házi kovász

4 ek só (literenként 1 ek)

4 l víz

Elkészítése:

Egy 5 l-es befőttes üveget jól elmosunk.

Az uborkaléhez felteszünk forrni 4 l vizet. Literenként 1 púpozott evőkanál sót szórunk bele. Akkor jó a lé, ha egy fokkal sósabb, mint ahogy jó lenne. Ha felforrt, hagyjuk langyosra hűlni. Azért kell 4 liter víz, mert ha nagyon napos az idő, a párolgás miatt, sok vizet kell majd utánatölteni.

Az uborkákat jól megmossuk, a külső, szúrós szőröket kézzel vagy szivaccsal ledörzsöljük. Két végét levágjuk, mert attól kesernyés lehet. Hosszában 2-4 cikkre vágjuk, hogy a lé jól átjárja.

Megpucoljuk a fokhagymát, megmossuk a kaprot.

A kapor felét az üveg aljára tesszük, mellé a fokhagyma felét. Jó szorosan elkezdjük az üveget telepakolni a bevagdosott uborkával. A tetejére tesszük a kapor másik felét és a fokhagyma maradékát. Felöntjük a sós lével, hogy az ellepje az uborkákat, és rátesszük a kovásszal sütött kenyérszeletet vagy az egy evőkanálnyi házi kovászunkat. A maradék levet félretesszük a későbbi pótláshoz.

Az üveg tetejére tegyünk egy tányért, mehet a napra, és 2-3 nap múlva már kész is. A lé mindig az üveg tetejéig legyen, naponta pótoljuk, mert ha kilóg a kenyér a léből, akkor penészedni fog, ha meg az uborka lóg ki, akkor kifehéredik és kiszárad.

Figyeljünk rá, mert ha nagyon meleg helyre (tűző napra) tesszük, akkor az uborka nagyon megpuhulhat.

Kóstolás után, ha jónak ítéljük, akkor az uborkát kiszedjük egy tálba, a levét leszűrve ráöntjük, és hűtőben tároljuk.

Kovász készítése házilag:

A kovászt leginkább teljes kiőrlésű rozslisztből érdemes készíteni. Az eljárás minden esetben ugyanaz.

Egy nagyobb befőttes üvegbe tegyünk 30 g lisztet és 30 g vizet, keverjük össze annyira, hogy ne maradjanak benne csomók, majd az üveget zárjuk le lazán és hagyjuk 24 órán át pihenni. Az üvegre a tetőt ne csavarjuk rá szorosan, hogy a kovász levegőhöz jusson. Az ideális hőfok a kovásznak 25-27 fok. 

Másnap reggel tegyünk ismét 30 g lisztet és 30 g vizet a befőttesüvegbe, keverjük össze, majd hagyjuk állni 12 órán át.

A 12 óra elteltével, az üvegben lévő kovász nagy részét vegyük ki és csak 30 g-ot hagyjunk benne (a többit dobjuk ki) és tegyünk hozzá 60 g lisztet és 60 g vizet. 

Innentől kezdve, minden nap reggel és este 12 órás eltéréssel hajtsuk végre az etetéseket. Mindig 30 g-ot hagyjunk az előző keverésből az üvegben és 60 g liszttel és ugyanennyi vízzel etessük.

Folytassuk ezt 6-7 napon keresztül. Már a 3. naptól kezdve, kis buborékokat láthatunk a kovászban

A 7. nap után kész a kovászunk, amit kenyér sütéséhez, illetve az uborkánk készítéséhez is felhasználhatunk.

A kovászos kenyér fogyasztása kedvező az emberi szervezet számára, ugyanis élesztő és cukor nélkül süthetünk kenyeret, péksüteményeket. Az ilyen kenyerek nem puffasztanak, nem tartalmaznak adalékanyagokat, fogyasztásukkal hozzájárulhatunk egészségünk megtartásához.