Ahány fajta méz, annyi gyógyhatás

Foglár Noémi 2019. július 22. 14:07 2019. júl. 22. 14:07

Köztudott, hogy a méz hihetetlenül egészséges: természetes antibiotikumokat és immunerősítőket tartalmaz. Ennek köszönhetően hatékony csodaszer megfázás esetén, és egyben remek sebgyógyító is. Az egyes virágfajtákból készülő mézek különféle jótékony hatásait viszont kevesen ismerik...

Az akácméz fertőtlenítő hatása miatt elsődlegesen köhögés ellen, valamint torokgyulladás kezelésére ajánlott. A benne lévő gyümölcscukor a májra van regeneráló hatással. Érdemes naponta többször fogyasztanunk belőle egy kávéskanálnyi mennyiséget.

Mivel a repceméz kevéssé savas mézfajta, elsősorban gyomorsavtúltengés esetén javasolt. Vastartalma magas, így vérszegénység ellen is ajánlott. Állandósult gyomorsavproblémák esetén napi három kávéskanállal érdemes elszopogatni belőle, más esetben elegendő alaklomszerűen egy-egy kávéskanállal.

Harmatméz: ezt a mézfajtát nem virágnektárból készítik a méhek, hanem a fák levelén keletkezett mézharmatból. Immunerősítő hatása miatt napi fogyasztása javasolt. Kiváló hatással van a legyengült szervezetre, megerősíti azt.

Amennyiben vérszegénységben szenvedünk, fogyasszunk napi egy-két kávéskanál gesztenyemézet, amely értisztító hatása miatt visszeres-hajszáleres problémákra is ajánlott.

A medvehagymaméz fogyasztása méregtelenítő kúrák esetében javasolt, ugyanis vértisztító hatása még a fokhagymáét is bőven felülmúlja. Három héten keresztül napi öt kávéskanál ajánlott.
 

Forrás: Hírklikk