Almás linzer, ahogyan a nagyi készíti

HírKlikk 2018. június 3. 19:16 2018. jún. 3. 19:16

Ez a recept egy igazi régi recept, a dédim is így csinálta ezt a linzert.

Hozzávalók:  - 50 dkg liszt, - 15 dkg zsír, - 1 egész nagy tojás, - 1 sütőpor, - 25 dkg porcukor, - kb fél dl fehérbor vagy házi tej, - 2 kg alma, - 1 tk fahéj + 3 ek kristálycukor, - 2-3 ek gríz

Először az almát meghámozom és lereszelem, majd rászórok egy tk fahéjat és 3 ek cukrot. Ezt hagyom állni egy órát, hogy a cukor és a fahéj jól átjárja és az alma a levét kieressze. 

Egy óra múlva kinyomkodom belőle az almalét, majd egy szűrőbe teszem és még hagyom lecsorogni a maradék almalét. 

A hozzávalókból a liszthez keverem a 25 dkg cukrot majd a sütőport is rászórom és az egészet jó alaposan elkeverem. Kimérek 15 dkg lágy disznózsírt, hozzáadom a házi tojást, majd tésztává gyúrom.

Amikor darabosra összeállt, akkor felmarkolok mindkét kezemmel jó bőven a tésztából és a kezeimet lazán egymáshoz közelítve dörzsölöm a zsíros tésztát, így homogénebb lesz.

Ha a tészta nem akar összeállni, akkor kerül elő a finom házi fehér bor, vagy ha nincs, kevés tejet teszek bele. Vigyázni kell a bor vagy tej adagolással, mert könnyen túllágyulhat tőle a tészta, ha ez történik sincs semmi baj, mert akkor kis liszttel vissza lehet pótolni.

Mivel nagyon zsíros tésztáról van szó és nehéz lenne nyújtani, hűvös helyre, kamrába vagy hűtőbe kell tenni a tésztát fél-egy órára, majd ketté venni és lehet nyújtani.

A tepsi aljára az egyik felét kell tenni erre jön egy csapott evőkanál gríz, hogy felszívja az alma (vagy meggy) levét és ne ázzon el a tészta tőle, erre lehet az almát pakolni és az alma tetejét is kicsit meg kell szórni grízzel, ezután pedig jöhet a másik tészta.

A linzer tetejét miután megkentem tojással meg kell szurkálni vagy derelye szaggatóval megszántani, hogy a gőz kijöjjön belőle sütés közben. Azért előbb tojásozom és utána lyukasztom a tésztát, mert ha fordítva csinálnám a tojás visszaforrasztaná a lyukakat a tésztán.

180 C°-on alsó-felső sütésen sütöm 30 percet.