Böjti tojás medvehagymával

HírKlikk 2019. április 13. 19:52 2019. ápr. 13. 19:52

A húsvétot megelőző negyven napos böjt egyik előírása, hogy ez idő tájt csak háromszor szabad étkezni és egyszer jóllakni. A kezdet a hamvazószerda, a befejezés a nagypéntek.

A görög katolikus egyház igen szigorúan veszi a böjti időszakot, különösen a hamvazószerdát és a nagypénteket: ezeken a napokon egyáltalán nem engedi az állati eredetű ételek fogyasztását.

A reformátusoknál nincs előírt nagyböjt, de a nagypénteket meg szokták tartani. Egy azonban közös a különböző egyházak előírásaiban: a böjt során hús nélkül készült ételeket esznek.

Ezért jó a medvehagymás töltött tojást.

HOZZÁVALÓK:

  • 6 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál mustár
  • őrölt fehérbors
  • 2 dl tej
  • 4-5 levél medvehagyma

ELKÉSZÍTÉS:

A tojásokat megfőzzük. A medvehagymát apróra vágjuk. A vajból, tejből és lisztből sűrű besamelt főzünk /vajas rántás tejjel sűrűre főzve/. A tojásokat kettévágjuk, sárgájukat kivesszük, és szitán vagy szűrőn áttörjük.

A besamelt elkeverjük a tojások áttört sárgájával, a mustárral, sóval, borssal és a medvehagymával. Habzsákba tesszük a krémet és betöltjük vele a tojásokat.

Salátával, zöldségekkel díszíthetjük. Majonézes salátát adhatunk mellé. 

Forrás: Hírklikk