Böjti tojás medvehagymával
A húsvétot megelőző negyven napos böjt egyik előírása, hogy ez idő tájt csak háromszor szabad étkezni és egyszer jóllakni. A kezdet a hamvazószerda, a befejezés a nagypéntek.
A görög katolikus egyház igen szigorúan veszi a böjti időszakot, különösen a hamvazószerdát és a nagypénteket: ezeken a napokon egyáltalán nem engedi az állati eredetű ételek fogyasztását.
A reformátusoknál nincs előírt nagyböjt, de a nagypénteket meg szokták tartani. Egy azonban közös a különböző egyházak előírásaiban: a böjt során hús nélkül készült ételeket esznek.
Ezért jó a medvehagymás töltött tojást.
HOZZÁVALÓK:
- 6 db tojás
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál mustár
- só
- őrölt fehérbors
- 2 dl tej
- 4-5 levél medvehagyma
ELKÉSZÍTÉS:
A tojásokat megfőzzük. A medvehagymát apróra vágjuk. A vajból, tejből és lisztből sűrű besamelt főzünk /vajas rántás tejjel sűrűre főzve/. A tojásokat kettévágjuk, sárgájukat kivesszük, és szitán vagy szűrőn áttörjük.
A besamelt elkeverjük a tojások áttört sárgájával, a mustárral, sóval, borssal és a medvehagymával. Habzsákba tesszük a krémet és betöltjük vele a tojásokat.
Salátával, zöldségekkel díszíthetjük. Majonézes salátát adhatunk mellé.