Bolognai spagetti

2019. május 13. 07:18

A világ talán egyik leghíresebb szósza a bolognai. A mártás egy kis fahéjtól finomabb és olaszosabb lesz, pár friss bazsalikomlevél pedig csodás ízvilágot csempészhet az ételbe.

Hozzávalók

  • 40 dkg spagetti,
  • 8 dkg vaj,
  • 5 dkg füstölt szalonna,
  • 10 dkg zeller,
  • 10 dkg sárgarépa,
  • 20 dkg marhahús,
  • 15 dkg füstölt kolbász,
  • 10 dkg vöröshagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 2 dkg só,
  • 3 g őrölt bors,
  • 1/4 cs. petrezselyemzöld,
  • 1 g kakukkfű,
  • 15 dkg paradicsompüré,
  • 10 dkg reszelt sajt

 

Elkészítése:

Bő vizet forralunk, enyhén megsózzuk, majd a spagettit kifőzzük benne. Amikor a tészta megfőtt leszűrjük, langyos folyóvíz alatt leöblítjük és jól lecsepegtetjük. Edénybe tesszük, és egy kevés olvasztott vajat öntve rá összekeverjük.

A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, hasonlóan daraboljuk a zellert és a sárgarépát is. A sovány marhahúst és a füstölt kolbászt a legnagyobb lyukú tárcsán ledaráljuk, hogy a hús ne legyen nagyon pépes.

A füstölt szalonnát félig lepirítjuk és hozzáteszünk 4-5 dkg vajat, majd a felaprított vöröshagymát beletéve üvegesre pároljuk. Ekkor beletesszük az összevágott zöldségeket és a zúzott fokhagymát. Az anyagokat néhány percig együtt pirítjuk, majd belekeverjük a darált kolbászt és a marhahúst. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel, kakukkfűvel fűszerezzük. Amikor a hús puhára párolódott, hozzáadjuk a paradicsompürét és gyakori keverés közben mérsékelt tűzön készre főzzük.

A sütőben jól megforrósított spagettit tálra tesszük és a tetejére öntjük az elkészített paradicsomos húst. Gazdagon megszórjuk a reszelt sajttal és tálaljuk.

Forrás: Hírklikk