Bolognai spagetti
A világ talán egyik leghíresebb szósza a bolognai. A mártás egy kis fahéjtól finomabb és olaszosabb lesz, pár friss bazsalikomlevél pedig csodás ízvilágot csempészhet az ételbe.
Hozzávalók
- 40 dkg spagetti,
- 8 dkg vaj,
- 5 dkg füstölt szalonna,
- 10 dkg zeller,
- 10 dkg sárgarépa,
- 20 dkg marhahús,
- 15 dkg füstölt kolbász,
- 10 dkg vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 dkg só,
- 3 g őrölt bors,
- 1/4 cs. petrezselyemzöld,
- 1 g kakukkfű,
- 15 dkg paradicsompüré,
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
Bő vizet forralunk, enyhén megsózzuk, majd a spagettit kifőzzük benne. Amikor a tészta megfőtt leszűrjük, langyos folyóvíz alatt leöblítjük és jól lecsepegtetjük. Edénybe tesszük, és egy kevés olvasztott vajat öntve rá összekeverjük.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, hasonlóan daraboljuk a zellert és a sárgarépát is. A sovány marhahúst és a füstölt kolbászt a legnagyobb lyukú tárcsán ledaráljuk, hogy a hús ne legyen nagyon pépes.
A füstölt szalonnát félig lepirítjuk és hozzáteszünk 4-5 dkg vajat, majd a felaprított vöröshagymát beletéve üvegesre pároljuk. Ekkor beletesszük az összevágott zöldségeket és a zúzott fokhagymát. Az anyagokat néhány percig együtt pirítjuk, majd belekeverjük a darált kolbászt és a marhahúst. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel, kakukkfűvel fűszerezzük. Amikor a hús puhára párolódott, hozzáadjuk a paradicsompürét és gyakori keverés közben mérsékelt tűzön készre főzzük.
A sütőben jól megforrósított spagettit tálra tesszük és a tetejére öntjük az elkészített paradicsomos húst. Gazdagon megszórjuk a reszelt sajttal és tálaljuk.