Kenyérlángos lilahagymával
Régen a kenyérsütéskor kimaradt tésztát laposra nyújtották, rátettek mindenfélét, ami éppen volt otthon, és megsütötték a kenyérrel együtt. Ezt újragondolva, a kenyérlángosunk tésztájába krumplit is teszünk, így tovább friss marad.
Hozzávalók:
- 30 dekagramm krumpli
- fél kilogramm liszt
- 30 gramm élesztő
- 1 deciliter tej
- 1 csipet cukor
- 3 deciliter víz
- fél deciliter olaj
- 2 teáskanál só
- 300 mililiter tejföl
- 20 dekagramm bacon
- 1 fej lilahagyma
- 20 dekagramm trappista sajt
Elkészítés:
Először meghámozzuk a krumplit, kockákra vágjuk, és sós vízben feltesszük főni. Közben felfuttatjuk az élesztőt: a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a csipet cukrot, belemorzsoljuk, és hagyjuk az élesztőt dolgozni.
Kimérjük a többi hozzávalót.
Amikor megfőtt a krumpli, leöntjük róla a vizet, egy keverőtálba tesszük, és krumplinyomóval jól összetörjük. Hozzáadjuk a lisztet, 1 teáskanál sót, majd a felfuttatott élesztőt, olajat és a vizet. Összedolgozzuk. Lágy tésztának kell lennie. Hagyjuk megkelni.
Felmelegítjük a sütőt a lehető legmagasabb hőfokra. Egy sütőlapot kikenünk olajjal, majd beleöntjük a megkelt tésztát. Olajozott kézzel laposra húzgáljuk. Betoljuk a tésztát a sütőbe, és addig sütjük, amíg pirulni nem kezd.
Közben felvágjuk a szalonnát, a hagymát, és lereszeljük a sajtot.
Amikor megsült a tészta, kivesszük a sütőből. Megkenjük tejföllel, rászórjuk a többi feltétet, majd visszatoljuk a sütőbe, és készre sütjük.