Kenyérlángos lilahagymával

Valentin 2021. szeptember 21. 15:26 2021. szept. 21. 15:26

Régen a kenyérsütéskor kimaradt tésztát laposra nyújtották, rátettek mindenfélét, ami éppen volt otthon, és megsütötték a kenyérrel együtt. Ezt újragondolva, a kenyérlángosunk tésztájába krumplit is teszünk, így tovább friss marad.

Hozzávalók:

  • 30 dekagramm krumpli
  • fél kilogramm liszt
  • 30 gramm élesztő
  • 1 deciliter tej
  • 1 csipet cukor
  • 3 deciliter víz
  • fél deciliter olaj
  • 2 teáskanál só
  • 300 mililiter tejföl
  • 20 dekagramm bacon
  • 1 fej lilahagyma
  • 20 dekagramm trappista sajt

 

Elkészítés:

Először meghámozzuk a krumplit, kockákra vágjuk, és sós vízben feltesszük főni. Közben felfuttatjuk az élesztőt: a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a csipet cukrot, belemorzsoljuk, és hagyjuk az élesztőt dolgozni.

Kimérjük a többi hozzávalót.

Amikor megfőtt a krumpli, leöntjük róla a vizet, egy keverőtálba tesszük, és krumplinyomóval jól összetörjük. Hozzáadjuk a lisztet, 1 teáskanál sót, majd a felfuttatott élesztőt, olajat és a vizet. Összedolgozzuk. Lágy tésztának kell lennie. Hagyjuk megkelni.

Felmelegítjük a sütőt a lehető legmagasabb hőfokra. Egy sütőlapot kikenünk olajjal, majd beleöntjük a megkelt tésztát. Olajozott kézzel laposra húzgáljuk. Betoljuk a tésztát a sütőbe, és addig sütjük, amíg pirulni nem kezd.

Közben felvágjuk a szalonnát, a hagymát, és lereszeljük a sajtot.

Amikor megsült a tészta, kivesszük a sütőből. Megkenjük tejföllel, rászórjuk a többi feltétet, majd visszatoljuk a sütőbe, és készre sütjük.