Sült túrós gombóc
|
2015. június 25. 09:41
2015. jún. 25. 09:41
Egy hagyományos étel újragondolva.
Hozzávalók: 4 személyre
Sült túrós gombóc
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- 2 dl tejföl
- 50 dkg tehéntúró
- 1 evőkanál vaj
- 4 tojás
- só
- 30 dkg finomliszt
- 30 dkg burgonya
Mártás
Elkészítés:
Sült túrós gombóc
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még forrón áttörjük. Amikor langyosra hűlt, a liszttel, egy tojás sárgájával, a vajjal meg egy pici sóval tésztát gyúrunk belőle, majd kis gombócokat formázunk, s ezeket forró vízben kifőzzük. Közben a túrót áttörjük, összekeverjük a tejföllel, 3 tojás sárgájával, a citrom reszelt héjával meg a vaníliás cukorral. Összeforgatjuk a kifőtt gombócokkal, és kivajazott tűzálló tálba öntjük. A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, és rásimítjuk a túrós gombócokra. Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 20 percig sütjük. Mazsolás vaníliamártást kínálhatunk hozzá.
Mártás
A mazsolás vaníliamártáshoz 2 tojás sárgáját egy egész tojással együtt keverőtálba tesszük, és 10 dkg cukorral habosra keverjük. 3 dl tejet vaníliával ízesítve felforralunk, és állandó keverés mellett a tojásokhoz öntjük. Alacsony lángon addig főzzük, amíg lassan bugyogni kezd és besűrűsödik. Amikor elkészült, beleszórunk 5 dkg mazsolát.
Sült túrós gombóc
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- 2 dl tejföl
- 50 dkg tehéntúró
- 1 evőkanál vaj
- 4 tojás
- só
- 30 dkg finomliszt
- 30 dkg burgonya
Mártás
Elkészítés:
Sült túrós gombóc
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még forrón áttörjük. Amikor langyosra hűlt, a liszttel, egy tojás sárgájával, a vajjal meg egy pici sóval tésztát gyúrunk belőle, majd kis gombócokat formázunk, s ezeket forró vízben kifőzzük. Közben a túrót áttörjük, összekeverjük a tejföllel, 3 tojás sárgájával, a citrom reszelt héjával meg a vaníliás cukorral. Összeforgatjuk a kifőtt gombócokkal, és kivajazott tűzálló tálba öntjük. A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, és rásimítjuk a túrós gombócokra. Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 20 percig sütjük. Mazsolás vaníliamártást kínálhatunk hozzá.
Mártás
A mazsolás vaníliamártáshoz 2 tojás sárgáját egy egész tojással együtt keverőtálba tesszük, és 10 dkg cukorral habosra keverjük. 3 dl tejet vaníliával ízesítve felforralunk, és állandó keverés mellett a tojásokhoz öntjük. Alacsony lángon addig főzzük, amíg lassan bugyogni kezd és besűrűsödik. Amikor elkészült, beleszórunk 5 dkg mazsolát.