Tócsni gyros

Valentin 2019. augusztus 4. 06:10 2019. aug. 4. 06:10

Szeretjük a tócsnit magában is, tejföllel, de köretként hússal is. A gyros hús szintén nagy kedvenc, miért ne lehetne együtt: nagyon jól harmonizálnak. Nagyon finom és laktató étel.

Hozzávalók a gyroshoz:

  • kb. 60-70 dkg szárnyashús csíkokra vágva (persze lehet sertés is)
  • kevés olaj
  • só, bors, pirospaprika, kevés vöröshagyma, fokhagyma, oregano, rozmaring
  • zöldsaláta levelekre tépkedve
  • paprika, paradicsom felszelve
  • kígyóuborka
  • lilahagyma
  •  tzatziki mártás

 

A tócsnihoz:

  • 1 kg krumpli durvára lereszelve
  • 2 tojás
  • só, bors és fokhagyma vagy vöröshagyma ízlés szerint
  • liszt, amennyit felvesz
  • kevés olaj a sütéshez


Elkészítés:
A csíkokra vágott csirkemellet kevés olajon egy pici apróra vágott vöröshagymán fehéredésig pirítottam, majd zúzott fokhagymát adtam hozzá, sóztam, borsoztam, kevés pirospaprikát is hintettem rá és friss oregánóval, apróra vágott rozmaringgal ízesítettem.
Puhára pároltam, melegen tartottam.

A tócsnihoz a krumplit lereszeltem, hagytam egy kicsit, hogy levet engedjen, leöntöttem róla. Hozzáadtam a 2 tojást, fűszereztem, összedolgoztam. Ízesíteni sokféleképp lehet, a miénkbe most fokhagyma került. Annyi lisztet adtam hozzá, hogy sűrű, de kanalazható massza legyen.

Palacsintasütőben kevés olajat melegítettem, rámertem annyi masszát, hogy kb. fél cm vastag lepényt kapjak. Nem túl nagy lángon megsütöttem előbb az egyik, majd a másik felét. Ezt addig ismételtem, míg a massza tartott, közben a többit melegen tartottam.

 Mikor mind elkészült, betöltöttem kívánság szerint a félbehajtott krumplilepényeket hússal, zöldségekkel és megöntöztem ízlése szerint tzatzikival.