Tuti biztos legényfogó leves
Ezzel a levessel bizony nem csak legényeket lehet fogni, hanem bárkit, aki megkóstolja. Sokféle hús (borjú, sertés, szárnyas, máj) és még többféle zöldség (akár például brokkoli, karfiol vagy karalábé) felhasználásával készülhet ez a gazdag, ízletes leves.
Úgy tartja a fáma, hogy ha egy lányos anya el szerette volna kápráztatni a vőjelöltet, akkor egy igazi, férfinak való, kiadós, finoman pikáns húsos levessel kínálta meg. Lássunk egy csirkés variációt:
Hozzávalók:
- 20 dkg zöldborsó
- 20 dkg gomba
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg zeller
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 30 dkg csirkemell
- 30 dkg csirkemáj
- 2 dl főzőtejszín
- 2 dl tejföl
- 1 tk citromlé
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- olaj
- ízlés szerint só, fehér bors, tárkony
Elkészítés:
Vágjuk fel a hagymát apró darabokra, majd pirítsuk meg olajon. Ha kész, tegyük bele a kockára vágott húst, süssük fel, és adjuk hozzá az apróra szeletelt zöldségeket: a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a zellert. Ezután jöhet a borsó is.
Fűszerezzük meg, majd fedő alatt pároljuk meg. Ha kicsit megpuhult minden, akkor adjuk hozzá a felvágott gombát is, és öntsük fel vízzel. Amikor a hús omlós, jöhet a kisebb darabokra felvágott máj. Forrástól számított 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a tejfölt és a tejszínt, és ízesítjük tárkonnyal.
Összeforraljuk, majd levesszük a tűzről, és egy kis idő múlva beletesszük a citromlevet.