A Fidesznek hiányzik a náci gondolat

Németh Péter 2021. február 23. 09:45 2021. feb. 23. 09:45

„Tönkretettek egy nemzeti pártot” – többek között ezzel vágott vissza hétfőn a parlamentben Dömötör Csaba államtitkár Jakab Péternek, a Jobbik elnök-frakcióvezetőjének.

Többek között – írtam –, mert persze egy sor durvasággal is előállt a kormány ifjú, és újabb verőlegénye. Ugyanő mondta Jakabnak, hogy a Jobbik lekéredzkedett a politikai pokolba, és Jakab „egy kis politikai alamizsnáért eljátssza a botos ávós szerepét”.  És azt is azt javasolta az ellenzéki pártnak, hogy irodáik falára tegyék ki a 2006-os rendőri akciók képeit, „és hallgassák végtelenített kazettán az őszödi beszédet. Na az tükrözné a mostani politikájukat”. Dömötör beszéde azt is tartalmazta, idézem: „Látunk egy másik érdekes jelenséget az elmúlt hetekben. Azzal, hogy az őszödi szemkilövető összetákolta a baloldali koalíciót, jól láthatóan kialakult egy munkamegosztás is a baloldalon. Ebben a Jobbikra és személy szerint Önre, az agresszív nyilas vagy agresszív ávós szerepét osztották.

Nos, ez a munkamegosztás bizonyos mértékben a Fideszben már régen megvalósult. Bizonyos mértékig, mert vannak dolgok, amelyek oszthatatlanok, azaz szinte mindenki számára kötelezőek, így például a gyurcsányozás, a jobbikozás előadása. Gondolom, mint mindent, ezt is megmérette a házi közvélemény-kutató cégével a pártközpont, és onnan a megerősítés érkezett, működőképesnek találták ezt a kommunikációt. Mindenesetre Dömötör valóban megkaphatta az agresszív politikus szerepét, ami rendben is van, ilyennek is kell lenni. De, hogy a nyilasozás, ávózás miként bukkan fel az államtitkár agyában, azt már nem olyan könnyű megfejteni.

Jakab és Dömötör két fiatalember, olyanok, akik sem a nyilas, sem pedig az ávós időkben nem éltek még. Hogy a kettőjük párharcába miért emeli be a kormány embere ezeket a jelzőket, igazán meglepő. Ám ne csodálkozzunk, Dömötör is csak feladatot teljesít, elképzelhető, hogy a beszédírójának van történelmi élménye. Ilyen, vagy olyan. Mindenesetre jó sokat fogjuk még hallani ezeket a kifejezéseket; a Fidesz választási kampányának fő motívumai ezek lesznek, ezekkel reméli elijeszteni a választókat az összefogás pártjaitól.

Viszont: eddig is sejtettük, jeleztük is már korábban, hogy a Fidesz, miközben nyilasozik, folyamatosan úgy beszél a korábbi Jobbikról, mint amelyik számára értékesebb lenne, mint a jelenlegi. Orbán Viktor a parlament nyitóülésén elmondott viszontválaszában is a hajdani Jobbikról nosztalgiázott, Dömötör pedig most már egyenesen ki is mondta: Jakab egy nemzeti pártot számolt fel. Vagyis a kormánypártiak azt a Jobbikot tartják nemzetinek, amely egyértelműen volt antiszemita, EU-ellenes, homofób. Vagyis minden olyan jellemzővel rendelkezett, amelyek egy szélsőjobb, náci-ihletettségű pártra jellemzőek. Olyan pártokra, amelyek ugyan léteznek szerte Európában, ám amelyeket jóérzésű emberek a politika szemétdombjára kívánnak.

Nos, mára Orbán és a Fidesz szemében ez a hazai párt, amelyet Jobbiknak hívnak, és amely otthagyta a szélsőjobbot, már nem elfogadható. Igaz, a Jobbik számára is kissé kiürült az a tér, hiszen a kormánypárt átvette tőlük a legtöbb gondolatot. Amit nem, azt meg egy új, csak a szélsőségekre koncentráló pártra, a Mi Hazánkra bízta. Csakhogy ezzel a visszavágyott régi Jobbik-szöveggel egyértelművé tette: számukra egy náci párt az elfogadható, annak a jelenléte kifejezetten kívánatos.

Az, hogy a Fidesz ebbe az irányba tart, hát szíve joga. Az Európai Parlamentben is ülnek olyan figurák, akik azt a politikát képviselik. A baj, hogy ma Magyarországon ez a gondolat hatja át a kormányt; olyan ifjak kerülhetnek vezető pozícióba, akik valahol a szélsőjobb környékén érzik jól magukat. Nálunk a szemétdomb középen van.