A propaganda csúcsa, avagy inkább alja: most az előbb érkezett nyugdíjjal kérkednek

NVZS 2023. december 6. 07:10 2023. dec. 6. 07:10

„A módszerük az, hogy széthúzzák a bejelentéseket, kifizetéseket, hogy minden hónapban tudjanak valamit propagálni a nyugdíjasok felé, ez nem más, mint marketingfogás.” Így reagált Korózs Lajos arra a PR-folyamra, amely már a decemberi, nyolc nappal előrehozott nyugdíjkifizetéseket is a kormány jóindulatának, és annak igyekszik beállítani, hogy Orbán Viktor és emberei odafigyelnek a nyugdíjasokra. Ezúttal szintet ugrott ez a propaganda: december 4-én „bréking nyúzként” harsogták világgá azt, aminek a bekövetkeztét 11 hónappal ezelőtt, január 8-án előre bejelentették.

„Bréking nyúzként” tálalta a Facebookon Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos, hogy a Magyar Államkincstár hétfőn elkezdte utalni a decemberre járó nyugdíjakat, s nyugdíjszerű ellátásokat az érintetteknek. Már megszokhattuk, hogy a kormány propagandistái – kezdve a miniszterelnöktől egészen a kormányhű sajtójobbágyokig – minden, a nyugdíjasokat érintő, akár törvényileg is kötelező erejű kifizetést úgy állítanak be, mintha az a miniszterelnök és kormány kegyének lenne köszönhető. Nyitrai Facebook-posztja is ezt a gyakorlatot követi, de erre még rátett egy lapáttal: egyenesen „bréking nyúzként” állítja be a nyugdíjkifizetés előre hozását, jóllehet arról már az idén január eleje óta lehetett tudni, hiszen a MÁK akkor ismertette az idei kifizetési naptárt

Ezt a szenzációhajhászó – bár inkább a közröhej tárgyaként minősíthető – posztot ezen túl a szokásos fideszes klisék jellemezték. „A novemberi, 3,1 százalékos kiegészítő nyugdíjemelés után ebben a hónapban már az emelt összeg érkezik a bankszámlára vagy a postástól” –

Az idősek januárban újabb, hat százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak, februárban pedig a szintén emelt összegű 13. havi nyugdíjat is megkapják. – Az Orbán Viktor vezette kormány kiáll az idősek érdekeiért és megvédi a juttatásaikat. – Visszaadtuk a baloldali kormányok által elvett 13. havi nyugdíjat, és eddig már öt. alkalommal fizettünk nyugdíjprémiumot.”

Szét lehetne cincálni – és meg is tettük már néhányszor (például itt, itt, itt és itt), hogy tételesen miért hazugság, vagy jobb esetben „csak” csúsztatás  a kormány propagandája, ám e pillanatban minket inkább az érdekel, vajon mi az oka ennek a nyugdíjasokat célzó tömény propagandaáradatnak. Ez vajon csak a szokásos, szinte már kötelező kűr, amit lazán, csípőből mindig lenyomnak? Vagy lehet, hogy a jövő évi választásokra tekintettel már most elkezdték tömni a nyugdíjasok fejét a nagyvonalú, jólelkű kormányról szóló mesével? Abban reménykednek talán, hogy ezzel semlegesíteni tudják annak a tényét, hogy a magas infláció miatt egyre nehezebben élnek meg a nyugdíjasok, s ezt karácsonykor még élesebben érzékelik?  Korózs Lajos véleményét kérdeztük erről.

A módszerük az, hogy széthúzzák a bejelentéseket, kifizetéseket, hogy minden hónapban tudjanak valamit propagálni a nyugdíjasok felé” – mondta az MSZP alelnöke. Hozzátette: „tényleg csak marketingfogásról van szó”. 

Például azzal, hogy előrébb hozzák a kifizetést, semmit mást nem tesznek, mint annyit, hogy hamarabb költhetnek az emberek karácsonyra. De az előrehozásban önmagában nincs semmi különös, évek óta ez a gyakorlat.  Ez is ugyanolyan marketingfogás, mint az augusztusi – duplának sulykolt – családi pótlék, ami persze nem dupla, csak előbb fizetik ki a szeptemberben esedékes összeget, aminek fejében azonban következő hónapban már nem érkezik pénz. Most is majd hosszabb ideig kell kihúzniuk a nyugdíjasoknak, hiszen legközelebb majd január közepén jutnak pénzhez.

De sok sebből vérzik a novemberi kiegészítő emelés is, amit ráadásul azóta már meg is evett az infláció – emlékeztetett a szocialista politikus. Annak tényét – ami amúgy törvényi kötelezettség volt, nem bőkezűség – már augusztusban elkezdték beharangozni. 

Számíthatunk arra is, hogy hallunk még sokat a 13. havi nyugdíjakról is, merthogy választási évben teljesen bizonyosan ki fogják fizetni. Kerül, amibe kerül, az mindegy is, választás évében adnak.

De vajon nem leplezni próbálnak valamit ezzel a nagy propagandával? Esetleg elterelni a figyelmet valami másról? Mondjuk az infláció súlyos hatásairól? – kérdeztük. Korózs Lajos szerint minden bizonnyal ez is a cél. Sokkal nagyobb ugyanis a baj, különösen az alacsony nyugdíjasok körében, mint amekkorát beismer a kormány. Még az úgynevezett reziliencia dokumentumban, Magyarország felzárkóztatási programjában (amiben a kormány bevállalta a nyugdíjreformot) is beismerik, hogy az elmúlt években nagyot nőttek az egyenlőlenségek – idézte fel a szakpolitikus. Azt persze nem teszik hozzá, hogy ez a kormányzati politika következménye. Arról már nem is szólva – mutatott rá Korózs –, hogy az infláció, s azon belül különösen a 40 százalékot is meghaladó élelmiszerinfláció sokkal jobban sújtja az alacsonyabb összeghez jutó nyugdíjasokat, mint az átlag nyugdíjban részesülőket. A Központi Statisztikai Hivatal adatát citálva hozzátette: 2010 óta háromszorosára nőtt a szegénységben élő nyugdíjasok száma, miközben a járulékplafon eltörlésével ugyanígy megháromszorozódott azok száma, akik magas nyugdíjat élvezhetnek. Mindez azt mutatja, hogy borzasztó mértékben szétszakadt a nyugdíjas társadalom – vonta le a következtetést.

Minderről erőteljes propagandakampányokkal akarják elterelni a figyelmet – szögezte le, hozzátéve: nem véletlen, hogy napjainkban már a legpiszlicsárébb ügyekben is egy minisztert állítanak ki. Olyan esetekben is, amilyeneket 2010 előtt egy-egy minisztériumi sajtóközleménnyel oldottak meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom