A Szijjártót fotózó újságíró hajóját elsüllyeszteni nem kell félnetek

Föld S. Péter 2020. augusztus 22. 08:49 2020. aug. 22. 08:49

Érdekes dolgot mondott Szijjártó Péter jachtkirándulásával kapcsolatban a Hit Rádióban Földi László, az Orbán kormány sokat foglalkoztatott biztonságpolitikai szakértője.

Szerinte az Átlátszó fotósa, aki motorcsónakkal követte, és onnan fényképezte a Szijjártó-családot nyaraltató hétmilliárd forintos jachtot, nemzetbiztonsági kockázatot jelentett Magyarországra nézve, ezért meg kellene vizsgálni, hogy az Átlátszó milyen küldő szervek számára dolgozik. Így működnek ezek a derék urak: ha az általuk favorizált politikai oldalról kiderül valamilyen disznóság, rögtön külföldi ügynökök kezét látják az ügy mögött. Földi László szerint, az sem lett volna meglepő, ha a Szijjártóra vigyázó emberek elsüllyesztik a fotós csónakját.

Az sem meglepő, hogy Földi László, aki már Tarlós Istvánnak is adott tanácsokat, nem azon van kiakadva, hogy Magyarország külügyminisztere – a jelek szerint – egy korrupciógyanús ügybe keveredett. A Lajtától nyugatra található demokráciákban ennél kisebb vétségért is mondott már le kormánytag. 

Ha volna olyan ember Magyarországon, aki nem tudná, miről van szó, annak a kedvéért elmondjuk, hogy Szijjártó Péter, miközben a Facebookon azt posztolta a nyilvánosságnak, hogy az irodájában dolgozik, a családjával együtt, egy, a NER által közbeszerzésekkel megkínált milliárdos, Szijj László vendégszeretetét élvezte.

Vendéglátásra kell gondolnunk, mert nem feltételezhető a külügyminiszterről, hogy a saját zsebéből ki tudta volna fizetni a hajókázás árát. Egy ilyen jacht heti bérleti díja ugyanis a témában jártas szakértők szerint, 60 millió forint körüli összegbe kerül. Ennyi pénze – akármennyire is a fogához veri a garast – feltehetőleg még Szijjártónak sincs nyaralásra.

Marad tehát – mint opció – a szíveslátás-vendéglátás, amitől Földi Lászlónak is illett volna kiakadnia. Vagy Gulyás Gergelynek, aki azt mondta az ügy kipattanása után, hogy biztos benne, Szijjártó Péter minden szabályt betartott. Ebben amúgy mi is biztosak vagyunk. A külügyminiszterről legnagyobb rosszindulattal sem feltételezzük, hogy maszk nélkül utazott volna a villamoson, vagy, hogy pénztárcát lopott volna valamelyik balatoni szabadstrandon. Mindössze egy kis korrupciógyanús üggyel hozható kapcsolatba, de ezt majd az ügyészség úgyis kinyomozza, és ha sárosnak találják Szijjártót, megteszik a szükséges intézkedéseket.

Hajót elsüllyeszteni pedig nem kell. Akár a magyar külügyminiszter ül benne, akár az ő botrányos ügyét a nyilvánosság elé táró oknyomozó újságíró.