A szlovák politikusok is elzárkóztak a határon túli választókerületek ötletétől

HírKlikk 2024. szeptember 3. 19:05 2024. szept. 3. 19:05

A kormánypárti és az ellenzéki szlovák politikusok is elzárkóztak a határon túli választókerületek ötletétől. Ez derült ki azután, hogy többen is arról számoltak be, a magyar kormány vizsgálja, miként lehetne a határon túli magyarság számára is egyéni választókerületeket kialakítani, és egy szlovákiai portál megkérdezte az ottani politikusokat az elképzelésről.

A kormánypárti és az ellenzéki szlovák politikusok is elzárkóztak a határon túli választókerületek ötletétől – írja a Napunk.

Ugyan a magyar kormány legutóbb alaptalan sajtópletykának nevezte az elképzelést, ám többen is beszámoltak hasonló értesülésekről. Így tett korábban Magyar Péter, majd Hadházy Ákos, végül pedig a Válasz Online szentelt egy hosszabb anyagot a téma kifejtésének.

Hivatalosan sem a szlovák kormánypártban, sem az ellenzék képviselői között nem tud senki arról, hogy a magyar kormány ilyesmin dolgozna. Emellett azonban érdemes megjegyezni, hogy ennek a keresztülvitele pont Szlovákiában igen nehéz is lenne. Már csak azért is, mert ott a kettős állampolgárság csak abban az esetben legális, ha az érintett legalább öt éve egy másik országban él.

Ráadásul a szlovák politikum egységesnek tűnik abban, hogy elutasítja az ötletet. A parlament külügyi bizottságának kormánypárti elnöke, Marián Kéry sajtómanipulációnak nevezte az értesülést, de szükségesnek tartotta azt is hozzátenni, hogy nem értene egyet azzal, hogy ezt bevezessék Szlovákia területén.

A külügyi bizottság ellenzéki alelnöke, Tomás Valásek, a Progresszív Szlovákia képviselője pedig egyenesen provokációnak nevezte a határon túli választókerületek koncepcióját. Szerinte a bevezetése alapjaiban vonná kétségbe a parlamenti demokráciát.

„A szlovákiai magyarok Szlovákia állampolgárai. Itt van demokratikus választójoguk, miáltal részt vehetnek a közös hazánkról való döntésekben. A szavazatuk fontos, és fontos részesei voltak a demokratikus változásoknak a meciarizmus óta” – közölte Valásek.

A portál több olyan szlovákiai magyar közéleti személyiséggel beszélt, akik bejáratosak a fideszes körökbe, de egyikük sem tud arról, hogy ilyesmire készülne a magyar kormánypárt, ugyanakkor voltak köztük olyanok, akik elképzelhetőnek tartották, hogy a Fidesz képes lenne végigvinni egy ilyen tervet.

Ez már csak azért is megfontolandó, mert annak idején a határon túli magyarok listás szavazását is sokan lehetetlennek tartották. Egy, a portálnak nyilatkozó történész, Bárdi Nándor egyenesen azon csodálkozott, hogy a Fidesz még nem csinálta ezt meg.

Kisebb a szkepszis a romániai magyarok körében. Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei képviselője a párt nevében nyilatkozva, a Transtelexnek korábban arról beszélt, hogy bár bonyolult lenne az egyéni választókerületek rendszerét létrehozni, de lehetségesnek és elképzelhetőnek tartják. Csoma ugyanakkor arra már nem válaszolt, hogy az RMDSZ egyetért-e az ötlettel.

Forrás: Napunk



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom