Apáti és a Magyar Nemzet lebutított igazsága

Föld S. Péter 2020. október 18. 08:01 2020. okt. 18. 08:01

Üzenőfüzetnek és heccportálnak nevezte a Hírklikket Apáti Bence, az egykor újságként funkcionáló Magyar Nemzet balettosból publicistává átlényegült szerzője. Apáti a „Németh Péter kettős veresége” című cikkben azon örömének adott hangot, hogy a szerencsi időközi választást szeretett pártjának jelöltje, a motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc lánya, Koncz Zsófia nyerte.

Ennyi volna a cikk mondanivalója – már amennyiben egy visszafogott szellemi termék mondanivalónak tekinthető. Elolvastuk a cikket. Kétszer futottunk neki, hátha az olvasók számára is kiderül, hogy miért kollégánk kettős veresége a cikk címe. Mi persze tudjuk, amit Apáti balett-publicista elfelejtett közölni szebb napokat látott lapja közönségével: azért, mert Németh Péter az Apáti által nehezményezett cikkben egy, a vívósportban ismert fogalmat, a kettős leléptetést használta hasonlatként. Ezt azonban Apáti balett-publicista elfelejtette említeni, így a Magyar Nemzet olvasóinak fogalmuk sem lehet arról, hogy mire utal a cím, mire gondolhatott a szerző.

Aki egyébként cikkének mintegy négyötödében szót sem ejt a címben említett kettős vereségről. Nem is foglalkozik azzal, amiről Németh Péter írt, nem cáfolja állításait, nem is vitatkozik velük, csak egyszerűen örül annak, hogy a Fidesz nyert Borsodban, valamint ekézi az ellenzék jelöltjét, Bíró Lászlót. Ami, valljuk meg, nem valami nagy nóvum, az utóbbi hetekben másról sem szólt a lakájmédia.

Azon nem sértődünk meg, hogy a balett-publicista heccportálnak nevezte a Hírklíkket, inkább csak csodálkozunk. Olyan lapban minősítettek ugyanis bennünket, amely szakmányban veszti el a sajtópereket, a bíróság által kikényszerített helyreigazításaikat vaskos kötetté lehetne rendezni.

Hogy az Apátit olvasók számára is érthető legyen: a Magyar Nemzet nem azért veszített számos alkalommal a bíróságokon, mert szerzői figyelmetlenek voltak, nem kellően körültekintően jártak el, hanem azért, mert szándékosan hazudtak és ferdítettek. Ebben az összefüggésben kell azt értékelni, hogy a balett-publicista mit gondol a Hírklikkről, Németh Péterről, a borsodi választásról, vagy bármi másról.

Apáti cikke semmiről nem szól, csak elismétli az ezerszer elmormolt mantrát, hogy szerintük a kormányoldal jó és a nemzet felemelkedésén dolgozik, az ellenzék rossz és hazaáruló. Nem fontos, de érdekes mellékszál, hogy az Apáti által felvázolt világban még az általuk korábban sokat ócsárolt Hadházy Ákos is megdicsőül. Mindez csak azért, mert a szerencsi választás estéjén szembement az ellenzék többi résztvevőjével. Hadházy helyében azért nem lennénk maradéktalanul elégedettek: amint egy újabb fideszes gazemberségről rántja le a leplet, és ismét ő lesz a Fidesz udvari íróinak szemében Magyarország első számú közellensége.

Ez megy a NER világában, ilyen lebutított mondatokkal próbálják palástolni a mondanivaló hiányát. Nem Németh Péter és a Hírklikk, hanem Apáti és a Magyar Nemzet szenvedett kettős vereséget: a hitelesség tekintetében már korábban (erre bizonyosság az elveszített sajtóperek sokasága), mostani cikkükből pedig az is kiderült, hogy még a rosszat, a sanda szándékot sem képesek jól kommunikálni.