Fogja be a száját?

Dr. Dávid Ferenc       2021. július 14. 11:55 2021. júl. 14. 11:55

Zacher Gábor: „Bírja ki tenger nélkül az idei nyarat, mert baj lesz” – ezzel a címmel nyilatkozott az Indexnek az ismert orvos. „Egyre több ország szigorít, és a korábban idézett oltási ranglista azért is fontos, mert ha itthon csökken az oltási hajlandóság, és folyamatosan romlik a pozíció, nem sokáig lesz zöld besorolásban Magyarország. Bár, ha engem kérdeznek, egyébként is azt mondom: keressünk belföldi úti célt, bírja ki a magyar tenger nélkül az idei nyarat, mert baj lesz! Mert negyedik hullám lesz, a kérdés csak az, hogy mikor és milyen.”

Hont András reakciója: „Három apró javítást szeretnék kérni a címben. Vegyék ki a kettőspontot, utána a „B”-t írják kicsivel, és az „ideit” írják át „összesre”. Ezen kívül még azt kérem, hogy fogd be végre a pofádat, mert eddig egyetlen jóslatod nem jött be. Köszönöm.”

1. Sosem találkoztam az urakkal, közéleti szerepléseiket (televízió, online felületek) többé-kevésbé követem. Nem tudom, hogy személyesen ismerik-e egymást, és arról sincs információm, hogy tegező viszonyban vannak-e.

2. Ami biztos, hogy az egyikük orvos, a másik pedig nem az. Tapasztalatom szerint sarkos véleményüket meglehetősen szabadszájúan fogalmazzák meg, az általuk használt jelzők és kifejezések nekem nem mindig tetszenek, de hát most ez a menő. Bennem van a hiba, mert én mindig azt hiszem, hogy a legszigorúbb kritika és legélesebb ellenvélemény is megfogalmazható oly’ módon, hogy az ne minősüljön személyes sértésnek.

3. De, ami a legfontosabb: miért gondolja Hont András, hogy Zacher doktornak be kellene fognia a száját?!  Azért, mert esetleg tévedett egy bonyolult helyzet és eseménysorozat megítélésében? Milyen jogon várhatja el és követelheti egy újságíró (?), hogy polgártársa hallgasson? Mit képzel magáról Hont András? Ő véleményvezérként bármit mondhat/írhat, de egy – első vonalban szolgálatot teljesítő orvos – nem?

Hont bizonyára tévedhetetlen, a főorvos pedig fogja be a száját. Egy biztos. Zacher már gyógyított embereket, Hont meg nem. A következtetésem: ha beteg leszek, én biztos nem a publicistához fordulok majd, hanem a szakállas dokihoz. Sújtson engem Hont András megvetése!