Korózs Lajos: nem a kormány intézkedései miatt csökken az infláció

HírKlikk 2023. október 11. 06:30 2023. okt. 11. 06:30

Az MSZP alelnöke, Korózs Lajos keddi sajtótájékoztatóján elemezte a friss inflációs adatokat. Hangsúlyozta, hogy nem az árak csökkennek, hanem a drágulás mértéke lassul, de ezt sem a kormány intézkedéseinek köszönhetjük, hanem annak, hogy az embereknek elfogyott a pénzük, és kevesebbet vásárolnak.

„Megjelentek a KSH legfrissebb inflációs adatai és nincs okunk hátradőlni. 12,2 százalékkal nőttek az árak szeptember hónapban az előző év szeptemberéhez képest. Megjegyzem, már akkor is borzasztóan magasak voltak, különösen az élelmiszerárak” – mondta a keddi sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, a szocialisták alelnöke. Úgy fogalmazott: meglepetésként érte, hogy a nyugdíjas fogyasztói árindex ebben az évben az első alkalommal alacsonyabb volt, mint a lakosság egészére miért inflációs ráta; a nyugdíjas árindex 11,6 százalék, szemben a lakosság egészére mért 12,2 százalékkal. „Megjegyzem, hogy ez drágulást jelent. Tévedés ne essék: ahhoz képest, hogy az előző hónapban magasabb volt az infláció, ez nem azt jelenti, hogy az árak csökkentek volna. Ez azt jelenti, hogy a növekedés mértéke csökkent valamelyest” – hívta fel a figyelmet az MSZP-s politikus. Hangsúlyozta, hogy ez az inflációs adat még mindig háromszor akkora, mint az eurózónában, ezért sincs okunk hátradőlni.

Az adatokat vizsgálva Korózs Lajos arra jutott: az élelmiszerek lényegesen nagyobb drágulást mutatnak, mint a lakosság egészére mért inflációs ráta, 15,2 százalék a növekedés mértéke. De ezen belül mindent visz a cukor, amely több mint 61 százalékkal drágult, míg minden cukrászati termék majdnem 19 százalékkal kerül többe; a sertéshús több mint tizenöt százalékkal. A lecsókolbász és a párizsi, amely egy kategóriába esik, 18,2 százalékkal, de még a szalonna is 14,2 százalékkal; a burgonya pedig több mint 18 százalékkal, míg a zöldségfélék pedig több mint 22 százalékkal drágultak. „Azért mondom, hogy még egy kolbászos paprikáskrumplit is gond összelökni egy alacsonyabb jövedelmű háztartásnak” – fogalmazott Korózs Lajos.

A háztartási energia a KSH szerint 14,6 százalékkal kerül kevesebbe átlagosan. A vezetékes gázért egyharmadával, az elektromos áramért pedig 3,2 százalékkal kell kevesebbet fizetni. A tűzifáért 18,7 százalékkal, a palackos gázért 9,7 százalékkal többet kell fizetni és a szén 31,7 százalékkal kerül többe, mint a múlt év szeptemberében. „Azt már nem is mondom, hogy brikett pedig több mint 57 százalékkal drágult” – tette hozzá. „Magyarul: megint a szegények járnak rosszul.”

Az üzemanyagok esetében a KSH 35,4 százalékos drágulást mért. „Ugye, mindenkinek világos: minden, amit szállítani kell, jelentősen drágulni fog a következő hetekben-hónapokban” – jósolta a szocialista politikus. „Én elég sokat járok autópályán, és azt látom, hogy lassan 700 forint litere a jármű üzemanyagoknak” – tette hozzá.

Korózs Lajos rossz hírt mondott a szülőknek is: a tankönyvek majdnem 30 százalékkal drágultak, de még a tanszerek is, ahogy KSH méri, 18,4 százalékkal emelkedtek.

„Még rosszabb a helyzet, ha két év távlatában vizsgáljuk ezt az egészet. Mert én azt látom, hogy két év távlatában az árak közel 50 százalékkal nőttek, a bérek meg 30-35 százalékkal” – mondta a szocialista politikus. „Ebből adódik, hogy soha ilyen rosszul nem éltek a magyarok, más szociológiai mérésék is ezt támasztják alá. Közel ötödével nőtt azoknak a magyar háztartásoknak a száma, amelyeknek egy havi jövedelme nem fedezi a megélhetéshez szükséges kiadásokat” – hívta fel a figyelmet Korózs Lajos. Az MSZP alelnöke utánanézett a korábbi adatoknak is, 2021-ben is a társadalom egyharmada nem tudta finanszírozni a saját kiadásait, vagy csak hitelből tudta finanszírozni, vagy elhalasztotta különböző számlák kifizetését. 2022-ben már 35 százalékra emelkedett ezeknek a háztartásoknak a száma. „Kapaszkodjanak meg: most, 2023-ban a háztartások többsége nem rendelkezik semmiféle tartalékkal, 53 százalékot mértek” – mondta Korózs Lajos. „Ez egy tragédia” – tette hozzá.

„Nem véletelen, hogy a Magyar Szocialista Párt hónapok óta mondja, hogy év közbeni fizetésemelésre kell sort keríteni. Január óta folyamatos a reálbércsökkenés” – mondta Korózs Lajos. Indoklása szerint az átlagbérek sokkal jobban emelkedtek, mint a minimálbér, tehát a minimálbér emelésére mindenképp sort kellett volna keríteni még az ősz folyamán. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon növekedett legnagyobb mértékben a vállalatok profitja, tehát van miből fizetést emelni. Elmondta, hogy külföldön a kétkezi munkások három-négyszer, a felső vezetők kétszer többet keresnek, mint idehaza. „Szóval, lenne itt pénz, csak elherdálják. Olyan dolgokra fordítják, amikre semmi szüksége ennek az országnak” – fogalmazott a szocialista politikus. Szerinte a kormánynak nagyon komoly intézkedéseket kéne hozni az infláció további csökkentése érdekében. „Mert amit látunk, hogy a növekedés mértéke csökken, de ez nem a kormányzati intézkedések hatására történik. Egyszerűen az embereknek nincs pénzük. Ezért csökken a kiskereskedelmi forgalom, vagy éppen csökkentek a világpiacon az alapanyagok árai. Tehát erre semmilyen hatása nem volt a kormánynak. Itt az ideje, hogy érdemi kormányzati intézkedések legyenek” – mondta Korózs Lajos a sajtótájékoztatóján.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom